Noul PROGRAM de GUVERNARE: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie

Reducerea TVA nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 ianuarie 2019, potrivit noului program de guvernare. Alte masuri fiscale si economice urmeaza a fi implementate de Guvernul Mihai Tudose, printre care si taxa de solidaritate.

1. Nu mai scade TVA in 2018

“Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018”, se arata in programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini.

De asemenea, se mai precizeaza ca, de la 1 septembrie, ar urma sa se introduca “un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarat si neplatit in prezent”.

2. Impozit pe cifra de afaceri

PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit. In plus, vor fi impozitate suplimentar profiturile din extractia de resurse naturale.

“In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017.

Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, noteaza documentul.

Paragraful referitor la impozitarea profiturilor din extractia de resurse naturale este redat in intregime in alta parte a programului de guvernare, doua pagini mai jos.

De asemenea, se propune eliminarea impozitului pe dividende: “Rezultatul aplicarii reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% prin noul Cod Fiscal propus de Guvern si anume cresterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7% dupa primul semestru al anului acesta, ne-au determinat sa continuam in aceeasi directie si sa propunem eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2018”.

3. Contributia de solidaritate

Guvernul anunta si introducerea unei contributii de solidaritate, insa nu explica concret si ce inseamna asta, precum si o taxa care legatura cu produse “al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei”.

“Vom introduce contributia de solidaritate incepand cu 1 ianuarie 2018, dar si o taxa suplimentara pe produsele al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei”, transmite documentul.

4. Impozit pe venitul global

Nu in ultimul rand, in progamul de guvernare se arata ca in 2018 se va introduce impozitul pe venitul global, masura anuntata de fostul ministru de Finante Viorel Stefan ca noua masura.

“Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor.

In cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie. Totodata, incepand cu 2018, vom implementa procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu”, mai arata programul de guvernare.

5. Populatia va plati cel mult 10 taxe

“Incepand cu 1 ianuarie 2018, numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor in Romania nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate.

Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reusi ducerea la indeplinire a acestor masuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din Romania. Totodata, se vor prezenta la acea data si care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate. Una dintre taxele indirecte este TVA-ul”, se arata in programul de guvernare.

Sursa text: Ziare.com