NOUL PROGRAM TRANSFRONTALIER pentru România și Bulgaria, ADOPTAT de comisarul European Corina Cretu

NOUL PROGRAM TRANSFRONTALIER “Interreg” pentru Romania si Bulgaria a fost ADOPTAT vineri de comisarul european pentru politica regionala CORINA CRETU, potrivit unui comunicat de presa al reprezentantei Comisiei Europene in tara noastra.

Conform sursei citate, acest program va imbunatati conditiile de viata, de studiu si de munca in 15 regiuni de frontiera din Romania si Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atat pentru turisti, cat si pentru investitori. Valoarea totala a investitiilor din cadrul programului se ridica la peste 258 de milioane de euro, contributia Uniunii Europene fiind de aproape 216 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regionala.

Programul se va concentra pe urmatoarele cinci prioritati: o regiune bine conectata, o regiune verde, o regiune sigura, o regiune incluziva cu mana de lucru calificata si o regiune eficienta.

Citeste si: Romania si alte trei tari propun CONECTAREA RETELELOR DE GAZE din Europa Centrala si de Est

“Locuitorii acestor regiuni de frontiera din Romania si Bulgaria vor beneficia in mod direct de programul pe care l-am adoptat astazi. Aceste regiuni constituie o zona a Europei unde buna colaborare si incercarea de a rezolva problemele comune sunt esentiale. Zona ofera, de asemenea, oportunitati considerabile datorita proximitatii cu fluviul Dunarea si cu Marea Neagra. Programul si proiectele aferente vor ajuta comunitatile locale sa exploateze oportunitatile mentionate”, a declarat CORINA CRETU.

“Anul acesta sarbatorim 25 de ani de programe UE de cooperare transfrontaliera si transregionala Interreg. Prin urmare, sunt foarte incantata sa anunt lansarea acestui nou program, proiectele noastre de cooperare fiind una dintre dovezile concrete de actiune UE”, a mai spus comisarul european pentru politica regionala.

Printre rezultatele preconizate se numara imbunatatirea navigabilitatii pe Dunare si Marea Neagra in zona transfrontaliera, crearea unui nou model de utilizare durabila a patrimoniului natural si cultural din zona transfrontaliera, imbunatatirea gestionarii comune si protejarii siturilor Natura 2000, sporirea capacitatii de prevenire si gestionare a riscurilor de dezastre in zona transfrontaliera, integrarea zonei transfrontaliere din punctul de vedere al ocuparii si mobilitatii fortei de munca si imbunatatirea relatiilor de cooperare si a eficientei institutiilor publice din zona transfrontaliera.

Citeste si: Bulgarii cer declansarea unei LUPTE ANTI-CORUPTIE ca in Romania si vor sa trimita judecatorii la CURSURI in Bucuresti

Programul vizeaza opt regiuni din Bulgaria (Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich) si sapte din Romania (Constanta,  Calarasi, Giurgiu, Teleorman,  Dolj, Mehedinti, Olt).

Bugetul total alocat programului de cooperarem este de 258,5 milioane de euro. Contributia totala a UE este de 215,7 milioane de euro.

Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.