Noul statut al CEC Bank, anuntat de ministrul Finantelor. Radu Ghetea ar putea fi schimbat si el de la conducerea bancii

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, s-a declarat, luni, nemultumit de activitatea CEC Bank. Dupa audierile din Comisia de Buget-Finante din Senat, Chitoiu a afirmat ca CEC Bank nu este pe profit in acest moment, ci pe pierdere, motiv pentru care se va adopta un nou statut, care se va finaliza cel mai probabil cu schimbarea conducerii.

“La preluarea mandatului la Finante le-am transmis obiectivele ministerului (care este actionar majoritar la CEC Bank – n.red.), dar si cele prevazute in planul de guvernare al USL, privind activitatea CEC Bank, anume sa finanteze mediul economic, in special IMM, agricultura si unitatile administrativ-teritoriale, le-am solicitat sa ia masuri de modernizare a bancii si de imbunatatire a masurilor de acordare a creditelor si a sistemului informatic. S-au facut analize lunare, mi-au fost prezentati indicatorii, iar Radu Ghetea imi prezenta activitatea CEC Bank si ea evolua bine de la o luna la alta.

Insa in prezent banca nu si-a indeplinit tintele, nivelul de creditare este de 93% fata de tinta, banca e pe pierdere neta, activitatea manageriala nu a adus impulsul necesar. Asa ca am propus sa schimb sistemul de management la CEC, sa fie unul dualist, format din directorat si Consiliu de supraveghere, care exista la 21 de banci din Romania si sa renuntam la sistemul unitar”, a declarat ministrul Finantelor. 

“Am propus sa schimb sistemul CEC Bank, cu cel practicat de mai multe banci din Romania. Suntem in proces de adoptare pentru implementarea sistemului dualist de management”, a explicat Daniel Chitoiu.

Intrebat daca Radu Ghetea, actualul presedinte al CEC Bank, va fi schimbat din functie, ministrul Finantelor e evitat sa dea un raspuns clar. “”Pe baza CV-urilor care vor fi depuse pe noua forma de organizare, vom vedea…. Am cerut CEC Bank propuneri privind noul statut si domnul presedinte (Traian Basaescu – n.r.) m-a sunat sa nu pun politruci la CEC Bank. (…) Vom da daune domnului Ghetea daca suntem noi vinovati. Facem o analiza a contractelor, a indicatorilor venituri-cheltuieli, iar noul statut se va aproba pana la sfarsitul anului. Dupa ce vom adopta noul statut, vom discuta despre o noua conducere”, a declarat ministrul Chitoiu.