Nu este prea târziu! 6 sfaturi pentru a preveni parodontoza

Parodontoza – boala parodontala – este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutul moale și a osului care susține dinții.

Conform statisticilor, 8 din 10 români suferă de parodontoză, fiind pe locul 6 în clasamentul celor mai răspândite boli din România. Mai devreme sau mai târziu, pacienții sunt nevoiți să caute în ce constă un tratament pentru parodontoză, însă noi recomandăm, în primul rând, prevenția.   Această boală este extrem de frecventă și afectează gingiile și structurile radiculare ale dinților. Bacteriile se răspândesc prin aceste structuri și pot cauza probleme majore precum pierderea dinților.

Iată 6 modalități de a inversa afecțiunea:

  1. Îngrijire preventivă

Există multe lucruri pe care toată lumea ar trebui să le facă zilnic pentru a-și proteja dinții. Primul este acela că ar trebui să se perieze de două ori pe zi timp de cel puțin două minute.

În al doilea rând, ar trebui să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi. Ambele tehnici îndepărtează resturile și bacteriile din gură pentru a o menține mai curată și pentru a preveni deteriorarea. De asemenea, ar trebui să consulți un stomatolog cel puțin o dată pe an.

  1. Îndepărtarea plăcii

În timpul acestor controale stomatologice regulate, vei beneficia și de o curățare temeinică, în urma căreia placa și tartrul vor fi îndepărtate de pe dinți, ceea ce este crucial pentru inversarea bolii gingiilor.

Acumularea de tartru pe dinți oferă un mediu de reproducere și de ascundere al bacteriilor. Și bacteriile care ajung în gingii sunt cauza bolii parodontale.

  1. Diagnosticul precoce

Când vizitezi regulat medicul dentist, acesta îți poate pune un diagnostic precoce. Asta te poate ajuta să inversezi rapid și din timp parodontoza.

Primul tip de boală a gingiilor se numește gingivita și este marcată de gingii iritate și inflamate. De obicei, gingiile vor sângera și în timpul periajului obișnuit. Când ești diagnosticat cu gingivită, medicul dentist îți va putea oferi indicații pentru a scăpa de bacterii (apă de gură, pastă de dinți medicinală).

  1. Scalarea și planarea radiculară

Cele două procese (detartrare și planare) sunt realizate de stomatolog, cu scopul de a îndepărta placa și tartrul care au trecut sub linia gingiei. Procedurile sunt efectuate după ce pacientului i-a fost aplicată o anestezie locală, deoarece medicul stomatolog va interveni mult mai în profunzime.

  1. Terapia parodontala cu laser

Odată ce începe să existe o retragere semnificativă a gingiilor și o infecție care nu dispare, un dentist poate recomanda terapia parodontală cu laser.

Aceasta este o opțiune de tratament relativ nouă, care permite curățarea în profunzime a rădăcinilor și sub gingii. În timpul acestei proceduri, un laser pulsează peste zona infectată pentru a ucide germenii care trăiesc acolo.

Odată ce acest lucru este făcut, atunci gingiile pot începe să se vindece și să se regenereze. Aceasta devine o opțiune de tratament foarte populară, deoarece atât procedura, cât și rezultatele au loc foarte repede.

  1. Chirurgie tradițională

Ultimul și cel mai invaziv mod de a inversa boala gingiilor este operația. În timpul acestui tip de intervenție chirurgicală, gingiile sunt tăiate și mutate înapoi, astfel încât dintele să fie expus. Acest lucru permite dentistului să îndepărteze complet bacteriile și daunele.

După ce curățarea este finalizată, medicul dentist va coase apoi gingiile înapoi în jurul dinților. Această opțiune de tratament este ultima soluție, deoarece este foarte invazivă și are o recuperare dificilă.

Așadar, cel mai bun tratament pentru parodontoză este prevenția, iar pentru a te asigura că ai o solidă sănătate orală, consultă medicul stomatolog – precum acest dentist Rahova – nu doar atunci când ai nevoie.