Nu știi ce este un tratament prin acupunctură? Vei afla acum!

Acupunctura este una dintre practicile de baza ale medicinei traditionale chineze. Vorbim de stimularea punctelor specifice, situate in diferite locuri ale corpului, utilizand mai multe tehnici. Indicatiile terapeutice ale acupuncturii sunt foarte multe, facand din acupunctura unul dintre principalele medicamente complementare pentru tratamentele alopate.

Medicina traditionala chineza reuneste mai multe ramuri care au fost practicate in China de cateva milenii: darmacopeea chineza (toate plantele medicinale si utilizarile lor terapeutice); dietetica chineza; tehnici corporale, precum Qi-Gong si acupunctura.

Acupunctura se spune ca a fost introdusa in Europa la inceputul secolului al XVI-lea, dar nu a fost recunoscuta la nivel international decat in secolul al XX-lea. Acupunctura se refera la stimularea punctelor specifice de pe corp (puncte de acupunctura) in scopuri terapeutice, folosind diferite tehnici fizice. In medicina chineza, acupunctura si moxibustia sunt doi termeni combinati sub acelasi nume. Moxibustia este stimularea unui punct de acupunctura cu ajutorul caldurii. Exista o practica similara cu acupunctura, auriculoterapia, uneori numita acupunctura auriculara. Implica stimularea zonelor reflexe in ureche, folosind ace de acupunctura.

In acupunctura, corpul uman este considerat un vas plin cu energie. Acupuncturistul este interesat de fluxul de energie vitala in corpul uman si stabileste un diagnostic, bazat pe mai multe elemente: o anamneza (istoricul clinic al pacientului, antecedentele sale, simptomele sale), o consultare a pacientului si palpare care include mai multe aspecte esentiale in acupunctura. Boala sau simptomele bolii sunt percepute ca perturbari ale fluxului de energie corporala, ca un dezechilibru energetic. Scopul practicii este de a restabili echilibrul acestei circulatii.

Qi-ul energiei vietii consta din energie Yin si energie Yang, aceste doua tipuri de energie fiind in acelasi timp inseparabile, opuse si complementare. Acesta circula pe tot corpul uman de-a lungul meridianelor (tipuri de canale de energie care strabat intregul corp). Diferitele meridiane sunt interconectate si conecteaza, de asemenea, diferitele organe ale corpului. Punctele de acupunctura sunt locuri speciale pe piele in care se poate accesa energia circulanta a corpului.

In prezent, 361 de puncte de acupunctura sunt recunoscute si situate in cea mai mare parte pe cele 14 meridiane ale corpului: 11 pe meridianul plamanului; 20 pe meridianul intestinului gros; 45 pe meridianul stomacului; 21 pe meridianul splina si pancreas; 9 pe meridianul inimii; 19 pe meridianul intestinului subtire; 67 pe meridianul vezicii urinare; 27 pe meridianul rinichilor; 9 pe meridianul inima superioara; 23 pe meridianul incalzirii triple; 44 pe meridianul vezicii biliare; 14 pe meridianul ficatului; 28 pe meridianul vaselor principale; 24 pe meridianul vaselor de conceptie. Restul punctelor de acupunctura (48 in total) nu sunt localizate pe meridiane.

Aceste puncte pot fi stimulate de diferite tehnici fizice, in functie de indicatii si in functie de problemele de sanatate prezentate de oameni. In toate cazurile, stimularea ramane superficiala si centrata pe punctul de acupunctura.

Stimularea prin ace este tehnica cea mai frecvent utilizata in Romania. Acele utilizate sunt fabricate din otel inoxidabil chirurgical si trebuie sa fie sterile si de unica folosinta. Diametrul lor (0,18 pana la 0,42 mm) si lungimea (10 pana la 150 mm) variaza in functie de acupuncturist, punctele de acupunctura si sablonul pacientului. Acele sunt lasate la loc pentru o perioada cuprinsa intre cateva minute si cateva zeci de minute. Dupa indepartarea acestora, acestea trebuie aruncate conform legislatiei.

Care sunt indicatiile?

Indicatiile terapeutice sunt foarte numeroase. Astfel, avem ca tratament prin acupunctura: durerea cronica, indiferent de originea sa; anxietate si depresie; tulburari de somn; anumite tulburari ale sarcinii, cum ar fi greata si varsaturi, probleme de spate, eversie fetala; dependente (tutun, alcool, substante psihoactive).

In plus fata de acestea, acupunctura este utilizata si impotriva: patologiile sferei ORL (tinitus, traheita etc.); alergii (eczeme, rinite, conjunctivite, astm); anumite tulburari digestive (dureri digestive, tulburari de tranzit intestinal etc.); tulburari genito-urinare (enurezis, cistita, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate etc.); tulburari ale menopauzei (tulburari ale dispozitiei, bufeuri etc.).

In toate cazurile, aceasta practica ramane un tratament complementar, care nu ar trebui sa inlocuiasca medicina conventionala. Desi nu exista nicio contraindicatie formala a acupuncturii, exista totusi zone terapeutice, in care aceasta nu poate fi utilizata sau este in mare parte descurajata. Astfel, nu este indicata in urmatoarele situatii:

-In situatii de urgenta, in care este necesara interventia serviciilor de urgenta.

-Pentru tratamentul tumorilor maligne. Amplasarea acelor la locul tumorii este interzisa. Acupunctura, pe de alta parte, poate fi utila pentru ameliorarea durerii si a efectelor secundare ale tratamentelor impotriva cancerului.

-In cazul bolilor psihiatrice, unde tratamentul specific este imperativ.

-La pacientii cu sangerari si probleme de coagulare.

-In timpul sarcinii, trebuie efectuata cu precautie, deoarece poate provoca contractii uterine.

In practica, o sedinta este impartita in mai multe etape:

-Un examen clinic care reuneste toate investigatiile efectuate de acupuncturist pentru a stabili un diagnostic si un protocol terapeutic adaptat pacientului. Daca este necesar, acupuncturistul ar trebui sa trimita pacientul la un profesionist din domeniul sanatatii pentru a stabili un diagnostic medical si pentru a stabili un tratament adecvat prin acupunctura.

-Localizarea anatomica a punctelor si alegerea tehnicii de stimulare pentru fiecare punct;

-Timpul pentru plasarea acelor sau pentru efectuarea stimularii, a caror durata variaza in functie de context;

-Scoaterea acului sau oprirea stimularii.

De obicei, sunt necesare mai multe sedinte pentru a obtine imbunatatirea simptomelor pacientului.

Cat de eficienta este acupunctura?

Medicina complementara, utilizata pe scara larga in lume si in Romania, aceasta practica a facut deja obiectul a numeroase studii stiintifice pentru a evalua eficacitatea acesteia intr-un numar mare de indicatii terapeutice. In toate cazurile, acupunctura reprezinta o abordare complementara interesanta in contextul ingrijirii complete a pacientului, mai ales ori de cate ori medicina conventionala nu ofera o usurare eficienta si suficienta pacientului.

Cand acupunctura se efectueaza intr-un context medical, riscurile asociate tehnicilor in sine sunt foarte rare. Pe de alta parte, exista un risc major de agravare a simptomelor daca acupunctura este substituita tratamentelor conventionale pentru alopatie. Trebuie sa ramana un tratament complementar medicatiei conventionale.