Numarul ROMANILOR care consuma MARIJUANA a EXPLODAT

Consumul de marijuana a explodat si comportamentul toxicomanilor s-a schimbat, devenind haotic, iar in acelasi timp se inregistreaza si o crestere importanta a cazurilor de pacienti dependenti cu tulburari de comportament si agresivi, a declarat, vineri, medicul Cristina Hudita.

Managerul Centrului de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri “Sfantul Stelian” din Capitala, dr. Cristina Hudita, a declarat, la conferinta nationala “Adictia, boala psihica si societatea … incotro?”, ca in ultima perioada a crescut consumul de marijuana in Romania, iar comportamentul pacientilor s-a schimbat semnificativ.

“Adictia este o boala psihica, adica este o boala cronica cu frecvente recaderi, si este tratata de psihiatri. Nu ne referim numai la substante psihoactive, ne referim si la alcool, care este tot o adictie si este principala adictie de la noi si din lume. Numarul pacientilor este din ce in ce mai mare, iar numarul specialistilor este mic”, a spus medicul.

CITESTE SI: A scazut media de varsta a toxicomanilor romani

Dr. Hudita a explicat ca exista o subspecialitate in cadrul psihiatriei, care se ocupa de persoanele dependente si care a ramas insa la periferia preocuparilor medicilor, din cauza faptului ca pacientii sunt extrem de dificili. “Lucram cu persoane care consuma tot felul de substante sau alcool, prezinta mari tulburari de comportament, acte de agresivitate, maniestari antisociale si de aici reticenta medicilor de a se apropia de genul acesta de patologie. Vorbim de pacienti in numar din ce in ce mai mare cu tulburari cauzate de consumul de substante sau pacienti psihiatrici care se autotrateaza cu aceste substante, in spcial cu marijuana. Este o explozie de consum de marijuana, si nu ma refer la un consum recreativ, ma refer la cei care au deja niste probleme, se autotrateaza, dar ma refer si la faptul ca, odata inceput un consum, nu se stie unde se ajunge”, a spus medicul.

Potrivit specialistilor, modificarea comportamentului pacientilor toxicomani este cauzata si de aparitia altor categorii de substante psihoactive care sunt administrate prin injectare sau prin inhalare. “Aceste substante sunt toxice pentru sistemul nervos, determina o modificare comportamentala marcanta, un comportament haotic, dezinhibat, cu multiple halucinatii si care determina o injectare in grup, fara niciun fel de regula, fara igiena. De aici explozia de HIV, care a crescut extraordinar de tare, si explozia de hepatita cu virus C. Din statistici rezulta ca 97 la suta dintre consumatori sunt purtatori de virus C si numai la nivelul spitalului (“Sfantul Stelian” – n.r.) numarul cazurilor noi de HIV, care au fost diagnosticate in primele noua luni din 2014, este cu 30 la suta mai mare decat anul trecut. Este un dezastru la care trebuie sa ne gandim. Nu mai vorbim de tratamentul cu metadona, folosit in tratamentul toxicomanilor cu heroina. Pacientii nu se mai drogheaza doar cu heroina, a mai aparut si altceva”, a explicat medicul.

CITESTE SI: Studiu: Jumatate dintre elevii romani au facut sex inainte de 15 ani. Tigarile, alcoolul si drogurile nu lipsesc nici ele 

Cristina Hudita a vorbit si despre dependenta de alcool, aratand ca aceasta nu da simptomatologie imediata, ci degradeaza individul in timp, il fragilizeaza, il sensibilizeaza somatic si ii da probleme digestive si hepatice. Dupa aceea, odata instalata dependenta de alcool, se trateaza foarte greu, a adaugat medicul.

La aceeasi conferinta, specialistii Spitalulului Clinic “Prof. Dr. Alexandru Obregia” au aratat ca efectele nocive ale toxicodependentelor asupra starii de sanatate fizica si psihica ale individului sunt bine cunoscute, insa trebuie sa se tina cont si de implicatiile legale ce apar in mod frecvent la marii consumatori.

Medicii au precizat ca, in momentul in care dependenta fizica si psihica de drog este instalata, individul poate comite acte infractionale in scopul obtinerii accesului la respectivul drog, iar nevoia imperioasa a toxicodependentilor de a obtine drogul poate duce la acte de inselatorie, furt, abuz fizic si, in cazurile grave, chiar la omor.

Sursa foto: realitatea.net