Numarul TURISTILOR, in crestere in primul semestru!

Sosirile in structurile de primire TURISTICA cu functiuni de cazare au crescut cu 1,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 808.000, iar in primul semestru au urcat cu 5,1%, la 3,5 milioane TURISTI care s-au cazat in Romania, potrivit datelor INS.

Din numarul total, sosirile TURISTILOR ROMANI in structurile de primire TURISTICA cu functiuni de cazare au reprezentat in 76,1%, in timp ce TURISTII STRAINI restul de 23,9%, ponderi apropiate de cele din primul semestrul din 2013, se arata iintr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste sosirile TURISTILOR STRAINI in structurile de primare TURISTICA, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,7% din total TURISTI STRAINI), iar din acestia 85,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Citeste si: CATI TURISTI AU FOST PE LITORAL, IN CEL MAI AGLOMERAT WEEKEND DIN VARA LUI 2014

Sosirile VIZITATORILOR STRAINI in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada analizata de 3,57 milioane, in crestere cu 3,4% fata de semestrul I 2013. 

Majoritatea VIZITATORILOR STRAINI provine din tari situate in Europa (92,5%). Din totalul sosirilor VIZITATORILOR STRAINI in Romania 62,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (30,8%), Bulgaria ( 24,6%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,5%), Polonia (4,8%) si Austria (4,3%).

Plecarile VIZITATORILOR ROMANI in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele sase luni ale acestui an de 5,6 milioane, in crestere cu 5,4%, comparativ cu primul semestru al anului anterior. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de VIZITATORII ROMANI pentru plecarile in strainatate, reprezentand 74,1% din numarul total de plecari.

Innoptarile inregistrate in structurile de primire TURISTICA au insumat 7,57 milioane, in crestere cu 6,4% fata de cele din semestrul I 2013.

Din numarul total de innoptari, 78,2% reprezinta innoptarile TURISTILOR ROMANI in structurile de primire TURISTICA cu functiuni de cazare in semestrul I 2014, in timp ce innoptarile TURISTILOR STRAINI au reprezentat 21,8%. In ceea ce priveste innoptarile TURISTILOR STRAINI in structurile de primire TURISTICA, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (76,1% din total TURISTI STRAINI), iar din acestia 84,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Citeste si: CATI TURISTI STRAINI AU VIZITAT ROMANIA PRIN INTERMEDIUL CROAZIERELOR

Durata medie a sederii in ianuarie-iunie a fost de 2,2 zile la TURISTII ROMANI, iar la TURISTII STRAINI a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in prima jumatate de an a fost de 21,4% pe total structuri de cazare TURISTICA, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de primele sase luni ale anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (26,9%), la vile turistice ( 14,6%) si la pensiuni turistice (13,6%).

Sursa foto: jurnalul.ro