Numele Avram Iancu le provoaca greturi unor politicieni maghiari din Transilvania

Numele lui Avram Iancu nu se potriveste deloc cu ideile despre viata ale politicienilor maghiari din Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Cum aeroportul din Cluj a luat numele marelui revolutionar roman din perioada pasoptista, membrii PPMT sunt scandalizati!

Membrii organizatiei de Cluj a PPMT dezaproba decizia Consiliului Judetean si solicita inlocuirea numelui lui Avram Iancu cu un personaj care sa nu lezeze sensibilitatea comunitatii maghiare, transmite Stiri de Cluj.

“Cultul ostentativ al lui Avram Iancu lezeaza sensibilitatea comunitatii maghiare, ar fi mai corect daca aeroportul ar purta numele unui personaj larg acceptat din Transilvania. Conform presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, decizia privind denumirea aeroportului s-a bazat pe un sondaj de opinie si a fost luata in urma unei dezbateri publice care a durat mai multe luni. Insa comunitatea maghiara din judetul Cluj a fost omisa din aceste consultari.

Solicitam prezentarea publica a metodologiei si a rezultatelor sondajului la care s-a referit Horea Uioreanu. Solicitam organizarea unei dezbateri publice reale, la care va fi ascultata si opinia comunitatii maghiare. Solicitam retragerea deciziei, si denumirea aeroportului dupa incheierea dezbaterii publice, in conformitate cu vointa opiniei publice”, se arata intr-o declaratie a lui Soos Sandor, presedinte al organiziei judetene a PPMT Cluj.

Propunerea de adoptare a noii denumiri a fost aprobata, in 30 spetembrie, cu 18 voturi “pentru” de catre consilierii locali. PDL a sustinut pastrarea vechii denumiri – “Aeroportul International Cluj-Napoca”, PSD si PNL au mers pe varianta “Aeroportul International Avram Iancu” motivand ca Avram Iancu este “un simbol istoric” pentru Transilvania, dar si pentru Romania.