NUMELE LUI VASILE BLAGA APARE IN DOSARUL LUI DARIUS VALCOV. Fostul ministru de Finante, SUPUS TESTULUI POLIGRAF. REACTIA lui BLAGA. UPDATE

Numele lui VASILE BLAGA apare in dosarul lui DARIUS VALCOV! Fostul ministru de Finante le-a declarat procurorilor care erau legaturile lui BLAGA cu Tehnologica Radion, firma implicata in dosarul intocmit pe numele lui VALCOV si care vizeaza fapte de pe vremea cand era primar al Slatinei, anunta Realitatea TV.

UPDATE 18:37: VASILE BLAGA a declarat, intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, ca DARIUS VALCOV nu are ce denunta pentru ca nu l-a chemat niciodata si nici nu a avut discutii legate de contacte. 

“Nu are ce denunta. Niciodata nu l-am chemat nici pe DARIUS VALCOV nici pe altcineva sa ii spun despre cum sa incheie contracte. Nu a avut loc nicio discutie nici macar la sediul PDL sau altundeva cu DARIUS VALCOV sau cu altcineva legat de contracte. Nu am avut cu domnia sa niciun fel de discutie despre niciun fel de contract.

Pe Teodor Berna il cunosc din 2001-2002. Niciodata nu a beneficiat de interventia mea undeva.

Deci niciodata nu am avut niciun fel de discutie de acest gen cu DARIUS VALCOV, nici la sediul PDL nici altundeva. E intr-o situatie delicata (…) dar niciodata nu i-am conditionat nici dumnealui, nici altcuiva vreun contract pentru vreun avantaj de vreun fel. Niciodata nu am intervenit in vreo licitatie.

Cum sa nu te afecteze astfel de declaratii, dar stai uimit si vezi cum pot sa minta astfel de oameni. Nici nu cred ce mi-ar putea cere, dar daca doresc, nu am nicio problema sa raspund. Nu am avut niciun fel de ingerinta in vreun contract pe care l-a derulat, in istoria ei, Primaria Slatina”, a declarat VASILE BLAGA, la Realitatea TV.

 Stire initiala

VASILE BLAGA a fost denuntat de DARIUS VALCOV in fata procurorilor, potrivit rechizitoriului procurorilor anticoruptie.

DARIUS VALCOV a declarat ca VASILE BLAGA a intervenit pentru ca firma Tehnologica Radion sa castige licitatiile din Olt si, mai mult, s-a si interesat de derularea acestor licitatii. DARIUS VALCOV a fost suspus de altfel si testului poligraf, care a aratat ca spune adevarul in ceea ce priveste faptul ca a fost pus in legatura cu THEODOR BERNA de catre VASILE BLAGA.

Parti din rechizitoriul procurorilor:

”La data de 31.03.2009, s-a semnat contractul de finantare, partile semnatare fiind Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Oltul, reprezentata de catre PAUL STANESCU – presedintele Consiliului Judetean Olt, S.C. COMPANIA DE APA OLT S.A., reprezentata de catre BUICA GHEORGHE si un reprezentant al Ministerului Mediului – Autoritatea de Monitorizare Postmediu.

Fara ca modalitatea de atribuire a contratelor de lucrari catre S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. in asociere cu RILOVAL SL SPANIA sa faca obiectul infractiunilor pentru care se va dispune trimiterea in judecata, mentionam ca principalul criteriu de adjudecare al licitatiei era pretul cel mai mic, iar S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu a indeplinit acest criteriu la niciuna din cele 3 licitatii, fiind desemnata totusi castigatoare. Sub aspectul modalitatii in care licitatia a fost castigata de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. pentru una din lucrari, un membru al comisiei de licitatie din 10.09.2009 pentru contractul reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava a declarat ca pe timpul activitatilor desfasurate de catre comisie, in sala au fost 2 reprezentanti ai Primariei municipiului Slatina, un economist si un jurist si a observat ca acestia „au purtat discutii cu membrii comisiei de evaluare, inclusiv cu mine,incercand sa sugereze ca primarul de la acea vreme al municipiului Slatina, VALCOV DARIUS BOGDAN, ar dori ca licitatia sa fie castigata de catre S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.”.
In legatura cu documentatia aferenta licitatiei, martorul a declarat ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu indeplinea sub nicio forma criteriile din caietul de sarcini in ceea ce priveste experienta in domeniu si nu dispunea de specialisti pe alimentare apa si canalizare, partenerul spaniol din asociere nu executase pana atunci nici un fel de lucrare in Romania si nici lucrari similare in alte tari, executand numai lucrari de irigatii, nicidecum de canalizare.

Astfel, dupa parerea martorului, S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. in asociere cu S.C. RILOVAL SL SPANIA nu ar fi trebuit sa castige aceasta licitatie, avand un pret de oferta ridicat, clasandu-se pe locul 7 din 9 participanti, nu dispunea de specialisti si nici de experienta in domeniu.

Sub acelasi aspect al atribuirii lucrarilor catre S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., reprezentantul S.C. BIFF INTERNATIONAL S.R.L. si participant la licitatiile pentru lucrarile Slatina, Scornicesti-Potcoava si Draganesti-Piatra Olt, a declarat ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. nu a indeplinit criteriile pentru a castiga cele 3 licitatii si ca, dupa procedura licitatiilor si epuizarea cailor de atac in instanta, a discutat personal cu VaLCOV DARIUS BOGDAN in biroul acestuia care i-a spus ca nu va putea sa execute lucrarile, intrucat licitatiile trebuiau castigate de „S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., firma care este controlata de domnul VASILE BLAGA, prin fiica acestuia”.

In perioada de solutionare a contestatiilor depuse de ceilalti participanti la licitatii, martorul BERNA THEODOR s-a intalnit cu inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN la sediul S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., cu prilejul acestei intalniri inculpatul asigurandu-l ca „nu sunt motive de ingrijorare, contestatiile urmand a fi solutionate in favoarea sa”.

*

* *

Atribuirea lucrarilor catre S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. a fost determinata de interventia lui VASILE BLAGA a fost confirmata de insusi inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN si de inculpatul PRINA MINEL FLORIN.

Astfel, inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN a aratat ca in anul 2009 a fost chemat de VASILE BLAGA la sediul central al Partidului Democrat Liberal si i-a spus, confidential, ca stie ca in Olt se va licita pentru niste lucrari de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, transmitandu-i, fara echivoc, ca alocarea in viitor a fondurilor pentru unele lucrari la Primaria Slatina se va face sub conditia ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. sa castige licitatiile.

Prin urmare, inculpatul trebuia sa intervina pentru anularea licitatiilor, scopul urmarit fiind acela ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., prin reprezentantul sau BERNA THEODOR, sa castige toate cele 3 licitatii.

In justificarea interesului manifestat de VASILE BLAGA, inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN a aratat ca avea cunostinta ca BERNA THEODOR a fost consilier personal al Presedintelui Romaniei, ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. era condusa „din umbra” de catre greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla si domnul VASILE BLAGA”.

In contextul acestei intalniri, inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN a primit de la VASILE BLAGA numarul de telefon al lui BERNA THEODOR, spunandu-i-se sa-l contacteze ca este asteptat. Astfel, l-a sunat pe BERNA THEODOR si s-a intalnit cu acesta la sediul S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., unde s-au purtat discutii despre posibilitatile tehnice si financiare ale societatii, martorul lasandu-l sa inteleaga ca stie „cine este si din partea cui vine”.

In perioada 2009-2010, in cadrul unor intalniri regulate cu VASILE BLAGA, atat la partid, cat si in Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate si cu ocazia inaugurarii unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.

Inculpatul a declarat ca, despre solicitarea lui VASILE BLAGA de a sprijini castigarea licitatiilor, i-a relatat si administratorului public de la acea data, PRINA MINEL FLORIN, aspect confirmat de acesta din urma.

Astfel, PRINA MINEL FLORIN a declarat atat cu prilejul audierii, cat si cu prilejul confruntarii cu inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN, ca in anul 2009 acesta i-a spus ca BERNA THEODOR este reprezentantul lui VASILE BLAGA si ca trebuie sa ajute S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. sa castige licitatiile la S.C. COMPANIA DE APA OLT S.A.

Rezulta, acceptarea de catre inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN a propunerii de a-si exercita influenta reala – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina si de presedinte al organizatiei PDL Olt – pe langa membrii comisiei de licitatie din cadrul autoritatii contractante S.C. COMPANIA DE APA OLT S.A., respectiv pe langa persoanele din cadrul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor in legatura cu respingerea contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, exercitarea influentei fiind justificata de conditionarea de catre VASILE BLAGA – secretar general al PDL si ministru in functie in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale la data respectiva – a atribuirii fondurilor pentru Primaria Slatina, in schimbul sprijinirii S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. sa castige licitatiile pentru reabilitarea si extinderea lucrarilor retelelor de apa si canalizare.

VALCOV DARIUS BOGDAN a acceptat sa primeasca 20% din valoarea contractelor care se vor incheia intre S.C. COMPANIA DE APa OLT S.A. si S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., au fost confirmate de inculpatul PRINA MINEL FLORIN, care atat in declaratia data la data de 21.04.2015 cat si cu prilejul confruntarii din data de 21.04.2015 a declarat ca, in vara anului 2011, inculpatul VALCOV DARIUS BOGDAN i-a spus ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. urma sa ii remita 20% din valoarea contractelor de executie pe care aceasta societate le incheiase cu S.C. COMPANIA DE APA OLT S.A., aspect pe care i l-a comunicat personal si BERNA THEODOR, care i-a spus ca: „…are un angajament financiar fata de VALCOV DARIUS BOGDAN ”, se arata in rechizitoriu.

Sursa foto www.dcnews.ro