Nunta gay, biserica si drepturile minoritatilor. Remus Cernea: Daca vrem sa cenzuram, putem prelua o lege dintr-un stat islamic

Nunta gay difuzata in emisiunea “Patru nunti si-o provocare” de la Pro TV a scandalizat opinia publica din Romania. Mai multe ONG-uri si Biserica Ortodoxa au decis sa intenteze o actiune in instanta fata de postul de televiziune mentionat, deoarece a promovat ideea ca si homosexualii pot forma o familie.

Cineva a initiat o petitie online impotriva Pro TV, semnata ulterior de peste 5.000 de oameni, actiune la care s-au solidarizat 30 de organizatii non-profit, reprezentanti ai bisericii si actrite celebre, precum Manuela Harabor si Laura Vasiliu. Impreuna au format Coalitia pentru Familie, “o organizatie informala a tuturor celor care doresc sa pastreze intacte valorile familiei traditionale”, iar impreuna vor sa trimita o plangere la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru a opri emisiunea si pentru ca agentiile de publicitate sa o boicoteze.

Intrebat ce parere are despre difuzarea unei nunti gay pe un post de televiziune din Romania si rugat sa comenteze pe marginea scandalului provocat in randul Bisericii si a opiniei publice, deputatul Remus Cernea a afirmat ca drepturile minoritatilor si libertatea de exprimare nu trebuie restrictionate, altfel putem prelua ca model o lege dintr-un stat islamic sau dintr-un stat dictatorial, situatie care insa ne va indeparta de modelul societatilor occidentale.

“Nu vad care ar fi temeiul juridic (fata de actiunea depusa in instanta – n.r.), pentru ca este vorba de libertatea de exprimare. Orice televiziune poate sa prezinte o astfel de ceremonie. Acea ceremonie avea un caracter frivolic, nu era ceva oficial. Daca vrem sa cenzuram, putem prelua o lege dintr-un stat fundamentalist islamic sau dintr-o dictatura si le luam ca model. Nu luam ca model societatile occidentale, ci acelea unde drepturile sunt restrictionate. Nu trebuie restricionate drepturile unor minoritati. Este o miscare pe intreaga planeta, in foarte multe state exista o batalie pentru recunoasterea acestor drepturi individuale”, a declarat Remus Cernea.

Editia emisiunii “Patru nunti si o provocare”, cu nunta intre doi homosexuali, a fost urmarita in medie, la nivel national, de 1.506.000 telespectatori pe minut, iar la nivel urban de 845.000 de telespectatori pe minut. Sursa citata precizeaza ca este prima editie a acestei emisiuni care se plaseaza pe primul loc in clasamentul audientelor, dupa ce editiile precedente au plasat Pro TV pe locul secund, scrie paginademedia.ro.

In emisiunea-concurs difuzata de Pro TV, cuplul Daniel si Mihai au avut parte de o ceremonie oficiata de o preoteasa straina de rit protestant – Diane Fisher, reprezentanta a Metropolitan Community Church (MCC). Pro TV a tinut sa precizeze, in comunicarea emisiunii, ca este vorba despre o casatorie “simbolica” si ca cei doi nu beneficiaza in Romania de drepturile pe care le au persoanele casatorite.

La scurt timp au aparut si criticile. Pe Adevarul.ro, preotul Eugen Tanasescu a spus, vineri, ca prin acest show, descris drept “propaganda unei nunti gay”, “Pro TV ataca si jigneste BOR”.

Daniel si Mihai, regizori amandoi, si-au unit simbolic destinele intr-o ceremonie ca un spectacol de teatru cu tema “Visul unei nopti de vara”. Visul lor a devenit realitate cu ajutorul pastorului Diane Fisher, reprezentant al Metropolitan Community Church (MCC). 

In 1968, cand oamenii inca manifestau o atitudine deosebit de violenta fata de homosexualitate, Troy Perry a fondat in Los Angeles prima congregatie MCC, care se adreseaza in special lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si familiilor si comunitatilor transsexuale si militeaza pentru drepturile lor. MCC a devenit o confesiune protestanta internationala care are 222 de biserici afiliate in 37 de tari, cele mai raspandite fiind in SUA si Canada.

Petrecerea a avut loc pe malul unui lac, alaturi de cei mai apropiati prieteni, iar Loredana a fost artista invitata sa se asigure ca oaspetii nu vor sta nicio clipa locului, ci vor petrece pana in zori.