Nunta gay de la Pro TV, contestata in instanta de ONG-uri

Postul Pro TV a fost actionat in judecata pentru nunta gay difuzata in 13 septembrie. Asociatia Pro Vita pentru Nascuti si Nenascuti si Alianta pentru Demnitate Nationala au incercat sa opreasca difuzarea nuntii pe post printr-o decizie judecatoreasca, potrivit Wowbiz.

“Am formulat o actiune pe fond si o ordonanta presedentiala prin care am solicitat oprirea de urgenta a emisiunii in care apar cei doi. Din pacate, cauza a fost amanata, iar emisiunea a fost difuzata. Oricum, noi nu consideram ca solicitarea a ramas fara obiect, atat timp cat imaginile incriminate pot fi redifuzate”, a precizat avocatul ascociatiei Pro Vita.

Cele doua actiuni inaintate de asociatii se afla pe rolul judecatorilor, chiar daca emisiunea a fost deja difuzata de Pro TV. De asemenea, 30 de asociatii non-guvernamentale, Inaltpreasfintitul Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, precum si actrite ca Laura Vasiliu si Manuela Harabor, au format o coalitie prin care sprijina o petitie ce condamna gestul celor de la Pro TV.

Prima nunta gay oficializata si difuzata de vreun post de televiziune din Romania a reusit sa sparga prejudecati, dar a nascut si controverse in randul publicului telespectator. Peste toate, 1,5 milioane de romani au urmarit episodul, difuzat in 13 septembrie.

Editia emisiunii “Patru nunti si o provocare”, cu nunta intre doi homosexuali, a fost urmarita in medie, la nivel national, de 1.506.000 telespectatori pe minut, iar la nivel urban de 845.000 de telespectatori pe minut. Sursa citata precizeaza ca este prima editie a acestei emisiuni care se plaseaza pe primul loc in clasamentul audientelor, dupa ce editiile precedente au plasat Pro TV pe locul secund, scrie paginademedia.ro.

In emisiunea-concurs difuzata de Pro TV, cuplul Daniel si Mihai au avut parte de o ceremonie oficiata de o preoteasa straina de rit protestant – Diane Fisher, reprezentanta a Metropolitan Community Church (MCC). Pro TV a tinut sa precizeze, in comunicarea emisiunii, ca este vorba despre o casatorie “simbolica” si ca cei doi nu beneficiaza in Romania de drepturile pe care le au persoanele casatorite.

La scurt timp au aparut si criticile. Pe Adevarul.ro, preotul Eugen Tanasescu a spus, vineri, ca prin acest show, descris drept “propaganda unei nunti gay”, “Pro TV ataca si jigneste BOR”.

Daniel si Mihai, regizori amandoi, si-au unit simbolic destinele intr-o ceremonie ca un spectacol de teatru cu tema “Visul unei nopti de vara”. Visul lor a devenit realitate cu ajutorul pastorului Diane Fisher, reprezentant al Metropolitan Community Church (MCC). 

In 1968, cand oamenii inca manifestau o atitudine deosebit de violenta fata de homosexualitate, Troy Perry a fondat in Los Angeles prima congregatie MCC, care se adreseaza in special lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si familiilor si comunitatilor transsexuale si militeaza pentru drepturile lor. MCC a devenit o confesiune protestanta internationala care are 222 de biserici afiliate in 37 de tari, cele mai raspandite fiind in SUA si Canada.

Petrecerea a avut loc pe malul unui lac, alaturi de cei mai apropiati prieteni, iar Loredana a fost artista invitata sa se asigure ca oaspetii nu vor sta nicio clipa locului, ci vor petrece pana in zori.