O boala periculoasa ameninta Europa: Vezi despre ce e vorba

Poliomielita s-ar putea intoarce in Europa. Riscul este mare, in conditiile in care multi refugiati din Siria se stabilesc in tari europene, anunta autoritatile europene.

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile a transmis o avertizare rapida in care atentioneaza ca au fost depistate cazuri de paralizie la copii din cauza poliomielitei in Siria, iar riscul pentru Europa de revenire a bolii este extrem de mare in conditiile in care multi refugiati din Siria se stabilesc in tari europene.

Anul trecut, pana in septembrie, un numar de 11.500 de sirieni au cerut azil politic in tari UE. Vaccinarea antipoliomielitica in Siria a scazut de la 95% in 2002 la doar 52% in 2012, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii(OMS).

Daca virusul circula in Siria, este foarte probabil ca refugiatii sa il duc in tarile unde se muta. Riscurile sunt mari pentru copiii nascuti dupa 2011 in Siria, pentru ca au fost intreruperi numeroase in vaccinare.

In acest moment, OMS a anuntat ca investigheaza urmatoarele cazuri de poliomielita la copii nascuti in Siria: cinci cazuri la copii sub un an, 13 la copii intre 1 si 2 ani si alte patru cazuri la copii peste doi ani.

sursa foto: zoom.mediafax.o