O calatorie in tara folclorului romanesc – proiect initiat de RARES MANESCU si DGASPC 6

Sa calatoreasca prin istoria poporului roman, scotand la lumina vechi traditii si obiceiuri peste care s-a asternut colbul uitarii, este ceea ce le propune copiilor din SECTORUL 6 un nou proiect initiat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului SECTOR 6.

Iar primii care au primit sa porneasca pe acest drum in tara folclorului sunt beneficiarii serviciului de asistenta maternala de la nivelul comunitatii. Sub denumirea de „Cercetasi printre traditii si obiceiuri romanesti”, proiectul ii invita pe cei 17 copii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani, lipsiti de sprijinul si ingrijirea parintilor naturali, sa isi descopere radacinile si sa-si afle identitatea de care au nevoie mai mult decat oricand.

„Am observat, in ultimii ani, ca proprii nostri copii cultiva si adera la sarbatorile altora, in vreme ce adultii uita, adesea, semnificatia sarbatorilor traditionale romanesti. De aceea, ne-am propus sa insuflam copiilor lipsiti de grija parintilor naturali sentimentul de a apartine unei comunitati, impreuna cu cel al identitatii nationale, ca nevoi esentiale si de baza ale fiecarui om”, a declarat RARES MANESCU, PRIMARUL SECTORULUI 6.

Calatoria va fi lunga, marcata de etape bine alese precum ”Sfantul Andrei”, ”Boboteaza”, ”Sarbatoarea Dragobetelui”, ”Martisorul/Babele”, ”Sarbatoarea Floriilor” si ”Sanzienele/Dragaica”.

Insotiti de cei mari, copiii vor avea de descoperit obiceiuri care au insufletit, de-a lungul timpului, aceste mari sarbatori populare, in diferite regiuni traditionale ale tarii precum Transilvania, Moldova, Dobrogea sau Oltenia. Munca de “cercetasi ai folclorului” o vor face la scoala, acasa sau in muzee, iar “comorile” descoperite le vor impartasi in cadrul unor intalniri de lucru periodice.

Initiatorii proiectului considera ca generatia actuala are datoria de a raspunde la intrebari legate de viitorul  generatiilor urmatoare, de locul fiecaruia in societate si soarta identitatii noastre ca popor.

Demersul este insufletit de intentia si dorinta de a deveni, cat mai curand, un program adoptat la nivelul scolilor si gradinitelor din SECTORUL 6. Entuziasmul cu care  copiii ingrijiti in sistemul de asistenta maternala au primit acesta propunere, bogatia de idei cu care au contribuit la realizarea ei, dau multe motive de speranta.

Asa incat sambata, 28 noiembrie 2015, incepand cu orele 14.00, va avea loc prima intalnire a proiectului, prilejuita de Sarbatoarea Sfantului Andrei, in incinta Centrului de Recreere si Dezvoltare Personala „Golescu Grant, acolo unde ”cercetasii” ii asteapta pe prieteni si colegi cu traista plina de vechi obiceiuri romanesti.

Un numar total de 70 de copii de pe raza Sectorului 6 sunt inclusi in sistemul de asistenta maternala, beneficiind de ingrijire si afectiune in cadrul unor familii substitutive. Reteaua de asistenti maternali profesionisti pune la dispozitia copiilor lipsiti de suportul parintilor naturali un camin care le asigura cresterea si dezvoltarea de care au nevoie.

Sursa foto: primarie6