O delegatie a Comisiei LIBE vine la Bucuresti pentru discutii legate de centre CIA

O delegatie a Comisiei LIBE din Parlamentul European va veni la Bucuresti, in perioada 24-25 septembrie și va avea discutii cu Ion Iliescu, Ioan Talpes, Bogdan Aurescu, Tiberiu Nitu, dar si cu reprezentanti ai societatii civile, in legatura cu presupuse centre CIA in Romania. Din delegatia Comisiei LIBE fac parte Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers si Barbara Spinelli.

“O delegatie a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne va vizita Bucurestiul in perioada 24 -25 septembrie pentru a verifica presupusele transporturi si detineri ilegale de prizonieri de catre CIA”, a precizat departamentul de comunicare al LIBE, citat de Mediafax.

Programul delegatiei cuprinde intalniri și cu Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH, Diana-Olivia Hatneanu, membru in consiliul director al APADOR-CH, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice si cu Adrian Mogos si George Colgiu, de la International Consortium of Investigative Journalists.

Comisiile pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European au reinceput ancheta privind presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre UE, ca urmare a unor dezvaluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de catre CIA, potrivit unei rezolutii adoptate in 11 februarie de Parlament.

Aceasta ancheta presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strangere de informatii in statele membre unde exista acuzatii ca au fost centre secrete CIA de detentie si culegerea tuturor informatiilor si probelor relevante privind posibile dari de mite sau alte fapte de coruptie in legatura cu programul CIA, potrivit unui comunicat de presa al PE.

Acuzatiile privind utilizarea de catre CIA a statelor membre UE, printre care Romania, Polonia si Lituania, pentru transportarea si detentia ilegala a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporara a Parlamentului European creata in 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut in mod repetat investigatii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detentie secreta si extradare extraordinara.

In raport se arata ca CIA a decis amplasarea unor centre de detentie in Romania si Lituania in 2002 si 2003, iar primii detinuti ai CIA ar fi ajuns in inchisoarea din Romania in toamna anului 2003.

In Romania a existat o ancheta parlamentara asupra acestei chestiuni, care a stabilit ca nu au existat inchisori CIA pe teritoriul tarii.

Dupa publicarea raportului Senatului SUA, MAE a precizat, pe 16 decembrie 2014, ca autoritatile romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora “alegatiile” aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie deruleaza in prezent o ancheta privind inchisorile CIA, in urma unei reclamatii facute de sauditul Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care acuza detentia secreta, rele tratamente si procedura de extradare.

Sursa foto gandul