O ECHIPA DE LUPTA dintr-o brigada SUA din Germania ar putea fi MUTATA in Romania

SUA ar putea sa MUTE din Germania in Romania, Polonia sau tarile baltice o ECHIPA DE LUPTA din cadrul unei brigazi, cu tancuri si vehicule Bradley, a declarat luni la Vilnius generalul Ben Hodges, comandantul Fortelor Terestre NATO (LANDCOM).

El a adaugat ca departamentele Apararii si de Externe discuta in prezent cu statele membre NATO despre locul exact in care ar urma sa fie “prepozitionat echipament” in Europa de Est, in contextul in care Statele Unite nu mai au o prezenta militara masiva, ca cea din Germania de Vest din timpul Razboiului Rece, iar strategia curenta prevede furnizarea catre fortele din avanpost a unor capabilitati de reactie rapida, alaturi de antrenamente cu forte NATO locale, se arata intr-un comunicat al Departamentului american al Apararii (DoD) postat pe site, potrivit Mediafax.

Desi “amprenta (americana) in Europa este mult mai mica decat era, putem furniza capabilitatile necesare”, a spus generalul, adaugand ca spera ca fondurile destinate operatiunilor de urgenta in strainatate sa fie aprobate pentru toate cheltuielile prevazute in cadrul Operatiunii Atlantic Resolve.

Citeste si: DEAN THOMPSON: Incurajam Romania sa AVANSEZE spre respectarea STATULUI DE DREPT si COMBATEREA CORUPTIEI

Locotenent-generalul Hodges a facut aceste declaratii de la Vilnius, intr-o teleconferinta in care a anuntat ca militarii din cadrul Diviziei I Cavalerie si unitatile care o vor inlocui ulterior vor efectua rotatii in Europa de Est pana la sfarsitul lui 2015 in cadrul operatiunii, iar aceste rotatii pot continua si dupa 2015, in viitorul apropiat. Aceste rotatii au scopul atat sa ofere “asigurari importante” aliatilor din NATO ai Statelor Unite cu privire la angajamentul Washingtonului de a “descuraja agresiunea ruseasca”, cat si sa asigure un raspuns mai rapid in cazul unei eventuale agresiuni, a subliniat el.

Comandantul LANDCOM, cu sedul la Izmir, in Turcia, a declarat ca are doua motive de optimism, primul ca Statele Unite s-au angajat fata de o strategie de aparare a tarilor est-europene din NATO prin European Reassurance Initiative, iar al doilea ca NATO este implicata. “Nu am vazut Alianta mai unita ca dupa Summitul din Tara Galilor” din septembrie, a spus generalul, subliniind ca liderii statelor membre au “recunoscut anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia si activitatile ilegale ale acesteia in estul Ucrainei”.

Rusia nu va indrazni sa se angajeze intr-un atac conventional, este de parere generalul american, care nu a exclus insa incercari de “activare a etnicilor rusi”, ca in Ucraina, sau de “intimidare” a unor tari, ca in Lituania.

Citeste si: Parasutisti din SUA participa la un ANTRENAMENT ROMANO-AMERICAN la Campia Turzii

Faptul ca Alianta Nord-Atlantica a sanctionat Rusia si s-a pronuntat hotarat impotriva agresiunii Moscovei este cu atat mai impresionant cu cat nu toate cele 28 de state membre sunt de acord ca Rusia reprezinta “amenintarea numarul unu” pentru NATO, se arata in comunicat. Tarile din sudul NATO considera cea mai importanta amenintare imigratia din Africa de Nord, iar Turcia priveste peste frontiera in Irak si Siria si considera tulburarile de colo principalul motiv de ingrijorare, potrivit aceleiasi surse.

Generalul a anuntat ca si-a petrecut ziua de luni alaturi de militari din Divizia I Cavalerie aflati in Lituania si ca va vizita, in cursul saptamanii, militari din Estonia si Polonia.

El a subliniat ca Statele Unite si NATO nu se vor lasa intimidate de agresiunea ruseasca si ca orice alta agresiune va fi intampinata cu un “raspuns ferm si rapid”.

El a comentat afirmatia presedintelui rus VLADIMIR PUTIN, care a spus in urma cu cateva luni, “putem fi in Vilnius in doua zile”. “Ei, bine, eu am ajuns aici in trei ore, de la Wiesbaden”, in Germania, a spus generalul american.

Sursa foto: msnbc.com