O familie din Maramureș, invitată de onoare la încoronarea regelui Charles

Ce daruri vor purta cei doi în bagaj

Familia Bozai, Ioan și Ileana, o familie obișnuită din Maramureș se numără printre invitații de onoare care vor participa, sâmbătă la Londra, la ceremonia de încoronare a Regelui Charles.

Familia Bozai din satul Breb, județul Maramureș, l-a cunoscut pe Regele Charles acum 12 ani când moștenirul coroanei Regatului a făcut o vizită în satul lor. Au stat cu el la masă, iar Ioan Bozai l-a omenit cu horinca lui vestită.

„Îmi plăcea să lucrez cu lemnul, nu eram eu mare meșter, dar mă învăța socrul, mai furam de la unul, de la altul și am ajuns să lucrez la casele Prințului Charles. După ce s-au terminat casele, a venit prințul în Breb. Mare bucurie, vine prințul. Și m-a chemat uncheșul, m-am dus am stat la masă cu Prințul Charles, am ciocnit două pahare de afânată”, a povestit Ioan pentru Digi 24.

Sursa citată i-a surprins pe cei doi soți când își faceau bagajele pentru călătoria vieții lor. „Prima dată punem cureaua ta. Strânge-o bine. Ca să nu, uite așa, să aibă spațiu mai mic. Împătură cămeșa. Așa. Și cât mai strânsă. Cojocelul meu. Pune aici și pieptarul meu și cojocul”. Cei doi soți au pregătit și cadouri tradiționale românești: horincă și bunătăți din cămară. ”Am pregătit o horincă de mere. Am pus o sticlă mai mare, pentru că noi mai avem prieteni pe acolo. O sticlă cu horincă de prune și nelipsita horincă de pere”, mai spune Ioan.

„Nu m-am gândit niciodată să ajung la un astfel de eveniment, nu am crezut că e cu putință. Dar Dumnezeu pe toate le rânduie, le face cum trebuie. Cu emoții multe, cu bucurie multă”, spune Ileana Bozai. „O să fim vedete, mai ales că suntem îmbrăcați în costumul nostru popular, care nu-l mai poartă nimeni din România, numai în Maramureș”.

Sursa foto: captura video