O FEMEIE este BATUTA la fiecare 30 secunde, in Romania

Peste 65.000 de cazuri de violenta domestica au avut loc in Romania in ultimii ani, 800 de femei decedand ca urmare a abuzurilor la care au fost supuse, arata cercetarile din domeniu, potrivit unui comunicat remis luni presei de Primaria Sectorului 6.

Conform statisticilor, o FEMEIE este BATUTA la fiecare secunda, cele mai multe dintre acestea fiind supuse atat la abuzuri fizice cat si emotionale. Romania detine doar 53 de centre care ofera adaposturi victimelor violentei in familie, acestea avand o capacitate totala de aproape 700 de locuri.

Pentru a veni in sprijinul victimelor violentei domestice si persoanelor cu dizabilitati, ANDREEA MARIN, prin intermediul Fundatiei “Pretuieste Viata” si a partenerilor sai – Fundatia Estuar, Asociatia Telefonul Copilului si Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, a lansat proiectul “Alege demnitatea!” si anunta deja primele rezultate bune obtinute.

Citeste si: Primul CENTRU-PILOT EDUCATIONAL gratuit, lansat in Sectorul 6

Astfel, zeci de oameni, victime ale violentei domestice si persoane cu dizabilitati, urmeaza deja cursuri de calificare in diverse meserii, sunt sprijiniti de specialisti (juristi, psihologi, psihiatri, asistenti sociali, consilieri vocationali) si se indreapta spre o viata mai buna. In total, peste 600 de persoane, victime ale violentei domestice si persoane cu dizabilitati, vor beneficia de serviciile de consiliere si indrumare, din cadrul celor patru centre sociale deschise in Bucuresti, Giurgiu, Prahova si Cluj.

“Sunt multe femei in Romania care sufera in tacere. Sunt multe femei carora le este rusine sa spuna ca sunt victime ale abuzurilor fizice si psihice chiar in sanul familiei, acolo unde ar trebui sa fie dragoste si armonie. Sunt multe femei care nu au absolut niciun ajutor din partea nimanui. Pentru toate aceste femei,  noi putem aduce o raza de speranta. Cu ajutorul specialistilor le putem indruma spre o viata noua, fara abuzuri, prin care sa-si recastige unul dintre cele mai valoroase lucruri pentru un om, demnitatea. Acesta si motivul pentru care proiectul Alege demnitatea!  a luat nastere, sa redea speranta acestor femei si sa le arate ca exista viata dupa pumni si picioare”, a declarat ANDREEA MARIN, fondatoarea Fundatiei Pretuieste Viata.

Potrivit sursei citate, centrele deschise in Bucuresti, Giurgiu, Prahova si Cluj ofera toate serviciile sociale necesare pentru victimele abuzului si persoanelor cu dizabilitati. “In fiecare zi ne trec pragul zeci de oameni in cautare de ajutor, pe care cu ajutorul expertilor, reusim sa-i  indrumam. Ii invatam sa scrie un CV, ii consiliem psihologic si ii ajutam din punct de vedere juridic, acolo unde este cazul. Cand Maria a venit la centru, era intr-o stare foarte proasta, insa cateva luni mai tarziu, deja era pe drumul cel bun. La fel se intampla si cu restul oamenilor care au reusit sa-si gaseasca un job si sa redobandeasca o viata normal, a declarat Amedeea Enache, directorul executiv al Fundatiei Estuar.

Citeste si: ANDREEA MARIN, primele declaratii in SCANDALUL BATAILOR

Proiectul “Servicii integrate de sprijin pentru victimele violentei in familie si persoanelor cu dizabilitati” propune o serie de activitati adresate dezvoltarii capitalului uman (activitati de formare), vizeaza facilitarea participarii pe piata muncii a persoanelor vulnerabile si adreseaza o serie de masuri celorlalti actori din cadrul comunitatilor (angajatori, autoritati locale) pentru a spori flexibilitatea pietei muncii si a promova incluziunea sociala.

Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea si facilitarea accesului la Servicii Sociale Integrate, psiho-medico-sociale prin consiliere psihologica, psihiatrica, juridica, pentru 450 de persoane victime ale violentei in familie, si 200 persoane cu dizabilitati, prin cresterea participarii acestora la viata economica si sociala, promovarea unui mediu de viata sanatos si sensibilizarea si constientizarea societatii civile, liderilor de opinie si reprezentantilor administratiei publice centrale si locale asupra fenomenului violentei in familie.