O FURTUNA SOLARA extrem de puternica loveste Pamantul. VIDEO

furtuna_solara-explozie-solara

O furtuna solara extrem de puternica se produce in aceste momente si afecteaza telecomunicatile din intreaga lume. Specialistii sustin ca furtuna solara este asemanatoare cu cea produsa in anul 1859, care nu a avut o intensitate foarte mare, insa care a afectat transformatoarele electrice din Canada, scrie bzi.ro.

Expertii au avertizat in mai multe randuri asupra posibilitatii producerii unei explozii solare de o intensitate mare, in fata careia suntem foarte vulnerabili, din cauza mijloacelor de comunicare moderne, care ar putea fi grav afectate.

Furtuna solara extrem de severa care se produce vineri afecteaza comunicatiile prin satelit si sistemele GPS. Specialistii americani de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) sunt de parere ca, daca furtunile geomagnetice din jurul zilei de 10 august 2013 vor lovi campul magnetic al Terrei cu doua valuri masive de vant solar si materii solide aflate in campul gravitational al Soarelui, efectele vor fi dezastroase pentru oameni si ar putea fi resimtite pe o perioada de pana la doi ani.

“In momentul acsta nu as putea sa am un punct de vedere avizat. Trebuie sa vad masuratorile si intensitatea exploziei, iar apoi pot fi trase concluziile”, a declarat Prof. univ. dr. ing. Ion Bogdan, Decanul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

Agentia Spatiala Americana, NASA, a anuntat, zilele acestea, ca Soarele se afla intr-un nou moment al ciclului sau, fiind foarte aproape sa isi “rastoarne” campul magnetic.

Datele receptionate de NASA de la observatoarele sale indica faptul ca se va produce o schimbare a polaritatii Soarelui, fenomen care are loc de fiecare daca cand astrul solar atinge punctul maxim al ciclului sau de activitate, care dureaza 11,2 ani. „Se pare ca mai sunt trei-patru luni pana la inversarea totala a polurilor. Aceasta inlocuire va antrena un efect de unda in intreg sistemul solar”, a explicat Todd Hoecksema, de la Universitatea Stanford.

Mai jos puteti vedea una dintre cele mai spectaculoase explozii solare, produsa in aprilie 2012.

Foto-Video: NASA