O NAVA care ar putea transporta OAMENI catre marte, testata cu SUCCES de NASA

Agentia aerospatiala americana NASA a testat sambata o tehnologie cu ajutorul careia, in viitor, s-ar putea transporta OAMENI pe planeta MARTE.

Misiunea considerata drept un succes de specialisti a costat aproximativ 150 de milioane de dolari, potrivit Agerpres, care citeaza AFP si EFE.

Dezacccelaratorul supersonic de mica densitate (“Low-Density Supersonic Decelerator”, LDSD), cunoscut si sub numele de “farfuria zburatoare”, a fost lansat de pe insula hawaiana Kauai si a revenit pe Terra intr-o zona din Oceanul Pacific.

Citeste si: NASA pregateste in Hawaii noile misiuni pe Luna si Marte

NAVA in forma de disc, legata de un balon imens umplut cu heliu, a urcat pana la 36.600 de metri. De acolo, s-a desprins de balon si, propulsata de racheta cu care era dotata, si-a continuat ascensiunea pana la 54.900 de metri, cu o viteza de aproape patru ori mai mare decat cea a sunetului.

In acest fel, a fost verificata reactia vehiculului la conditii similare celor din atmosfera planetei MARTE.

Citeste si: CEA MAI BUNA DOVADA CA EXISTA VIATA PE MARTE

Dupa indeplinirea misiunii, NAVA a revenit la sol, cu ajutorul unei parasute care a franat coborarea, pana la o viteza de 2,5 ori mai mare decat cea a sunetului. Desi parasuta nu s-a deschis complet, NASA a reusit sa recupereze nava la ora prevazuta initial si a afirmat ca misiunea s-a derulat cu bine.

NASA intentioneaza sa efectueze mai multe teste de acest gen in atmosfera terestra. “Este mai ieftin si vrem sa fim siguri ca va functiona inainte de a trimite nava spre Marte”, a declarat conducatorul proiectului, Mark Adler, la inceputul acestei luni.

Sursa foto: thetimes.co.uk