O noua lege de tip BIG BROTHER, discutata de urgenta in PARLAMENT

Ministrul Comunicatiilor, MARIUS BOSTAN (FOTO), a afirmat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, ca va solicita discutarea in Parlament, in regim de urgenta, a proiectului LEGII SECURITATII CIBERNETICE, informeaza Agerpres.

“O sa cer, ca demnitar, discutarea in regim de urgenta a acestui proiect de lege in Parlament. Aceasta problema se discuta deja la cel mai inalt nivel. In acelasi timp, este evident ca va trebui sa mergem, in urmatorii ani, de la baza, de la educatia elevilor. Introducerea in curriculele educationale a securitatii cibernetice, cu informatii de baza, este foarte importanta. Credem ca e bine sa fie cunoscute aceste informatii, pentru protectia persoanei private si a demnitatii ei. Pot sa va spun ca lucram in acest moment la aceste lucruri”, a afirmat MARIUS BOSTAN.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importanta in urmatorii ani, iar aceasta lege ajuta mediul economic si impactul ei va fi unul pozitiv. “Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice, de tip ransomware. Cum poate statul sa garanteze securitatea datelor cetatenilor daca printr-o lege statul nu impune companiilor sa-si securizeze retelele? Cum pot sa garantez proprietatea unor date atat timp cat nu am legislatie pentru protectie?

Am discutat cu o serie de companii care voiau sa investeasca in Romania si care au intrebat specific daca avem o astfel de lege. In urmatorii ani, politica de securitate va deveni foarte importanta. Aceasta lege ajuta mediul economic si ajuta la crestere, iar impactul va fi unul pozitiv. Increderea este baza economiei. In momentul in care apare neincrederea in tranzactiile electronice, de exemplu, va fi dezastru. Si asa sunt perioade grele in economia mondiala, asta ar mai lipsi sa avem o bresa de neincredere. Va fi nevoie ca fiecare om responsabil sa apere principiile si valorile fundamentale”, a mentionat MARIUS BOSTAN.

Proiectul LEGII SECURITATII CIBERNETICE ar putea fi avizat saptamana viitoare la Ministerul Comunicatiilor, apoi documentul va parcurge drumul firesc pe circuitul de avizare intre celelalte ministere, a mai declarat Marius Bostan. Ministrul Comunicatiilor a mentionat, totodata, ca un parteneriat public-privat este extrem de important in dezvoltarea securitatii cibernetice.

Sursa foto: realitatea