O noua PICTURA MURALA, in cartierul Drumul Taberei

In cartierul Drumul Taberei va fi dezvelita sambata, la ora 11.00, o noua PICTURA MURALA, semnata de artisti polonezi, au anuntat miercuri reprezentantii Primariei Sectorului 6.

Lucrarea, pictata pe peretele blocului de pe str. Valea Ialomitei nr. 1A, are ca tema aniversarea a 25 de ani de la caderea comunismului in Europa Centrala. Este deja a doua lucrare de acest gen realizata in cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din Bucuresti cu Primaria Sectorului 6.

In aceeasi zi, la ora 17.00, in Gradina Verona a Librariei Carturesti va avea loc o intalnire cu pictorii care au realizat muralul, avand ca subiect arta in spatiul public.

Citeste si: O NOUA GRADINITA in Cartierul Militari

Pictura a fost realizata de artisti ai Scolii de Pictura Murala din Gdansk: Rafal Roskowinski, prof. Jacek Zdybel, Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska si Wojciech Woźniak. Intitulata “Macarale”, pictura va fi dezvelita in prezenta ambasadorului Republicii Polone, Marek Szczygiel, reprezentanti ai Institutului Polonez, ai Primariei Sectorului 6 si ai Centrului Cultural European Sector 6.

Artistii si-au propus sa reprezinte siluetele unor macarale pe un fundal in culorile steagurilor nationale ale Poloniei si Romaniei. Macaralele din santierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdansk, orasul in care s-a nascut miscarea Solidaritatea, dar, inainte de toate, simbolizeaza munca si muncitorii care, chiar acolo, in Santierul Naval din Gdansk, s-au opus regimului comunist in anul 1980. Ei au deschis drumul spre libertate in Polonia, iar protestul si solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar si inceputul schimbarilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o si celelalte tari din zona. Tocmai la aceste evenimente si la caderea regimului ceausist din Romania se refera si inscriptia “1980 – A INCEPUT LA GDANSK, 1989 – S-A INCHEIAT LA BUCURESTI”.

Citeste si: Actiunile de DEZAFECTARE si SALUBRIZARE continua in Sectorul 6

“Arta urbana contribuie decisiv la umanizarea spatiilor gri ale marilor orase. Avem nevoie de culoare in vietile noastre. Inca de anul trecut, de la inaugurarea primei PICTURI MURALE, realizata in cartierul Militari, am afirmat ca Sectorul 6 are nevoie de arta si de culoare. Trebuie sa amelioram efectele apasatoare ale arhitecturii comuniste, caracterizata prin uriasi pereti gri. Cea de-a doua PICTURA MURALA, pe care o realizam impreuna cu partenerii polonezi in Cartierul Drumul Taberei, constituie un manifest impotriva comunismului. Mai mult decat o contributie artistica la viata urbana, ea reprezinta o reamintire a istoriei noastre si a poporului polonez. In luna decembrie se vor implini 25 de ani de la Revolutia Romana, cand sute de mii de bucuresteni au strigat pentru libertate. Sunt convins ca aceasta opera de arta urbana ne va da ocazia sa privim spre viitor cu mandrie si speranta”, a declarat RARES MANESCU, primarul Sectorului 6.

Proiectul decorarii blocurilor din Bucuresti cu opere de arta murala are drept scop revitalizarea vietii sociale si culturale a zonei, precum si promovarea artei urbane. Primariei Sectorului 6 si Institutului Polonez din Bucuresti, care a initiat proiectul anul trecut, li s-au alaturat anul acesta Institutul Culturii Urbane si Scoala de Pictura Murala din Gdansk, precum si Institutul “Adam Mickiewicz” de la Varsovia.

Sursa foto: primarie6.ro