O nouă țară îşi redeschide frontierele pentru 17 state europene. Nu și pentru România

Finlanda a anunţat ieri redeschiderea frontierelor sale pentru cetățenii din 17 state cu rată mică de infectare cu noul coronavirus. Listă nu include Franţa, România şi Luxemburg, relatează AFP.

Guvernul de la Helsinki a anunțat că la 13 iulie, măsurile impuse la frontiere vor fi ridicate pentru ţările unde rata de infectare în cursul ultimelor 14 zile a fost mai mică de 8 la 100.000 de locuitori. Este vorba despre Olanda, Belgia, Italia, Austria, Grecia, Malta, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Liechtenstein, Elveţia, Cipru, Irlanda, Andorra, San Marino şi Vatican.

Finlanda şi-a redeschis deja graniţele, în data de 15 iunie, pentru călătorii din ţările baltice şi mai multe ţări nordice (Danemarca, Norvegia, Islanda), dar nu şi pentru Suedia, care încă înregistrează o rată de infectare mai mare decât media regională.

Potrivit MAE, în acest moment românii pot intra în Finlanda doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ în Finlanda.

În acest moment sunt deja zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare. Măsurile cele mai dure au fost luate de Norvegia, Finlanda și Malta, în timp ce Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia le cer românilor să stea în izolare sau carantină. Danemarca pune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare. România nu a fost inclusă nici de Guvernul de la Londra pe lista celor 59 de țări consideate cu risc redus. Astfel românii care merg în Marea Britanie după 10 iulie sunt obligați să stea în regim de autoizolare.

Sursa foto: adevarul