O noua taxa in spitale, de la 1 septembrie

Romanii ar putea plati o noua taxa in spitale. Ministerul Sanatatii are in vedere un proiect pilot potrivit caruia pacientii care vor fi consultati sau tratati de un anumit medic din spital, vor trebui sa plateasca o taxa, transmite Realitatea TV.

Proiectul ar urma sa intre in vigoare de la 1 septembrie si este valabil pentru pacientii din spitalele de stat. Masura este vazuta de Ministerul Sanatatii ca solutie pentru ca salariile personalului medical sa poata fi marite.

Proiectul pilot pentru salarizarea medicilor si asistentilor sociali ar putea intra in vigoare de la 1 septembrie 2013. Potrivit documentului, daca un pacient alege sa se trateze la un anumit medic, va trebui sa achite o taxa de pana la 1.500 lei.

Fiecare spital in parte va stabili valoarea taxei, aceasta urmand a fi de cel mult 1.500 lei pentru fiecare pacient internat. O consultatie pentru pacientii din ambulatoriu va costa cel mult 150 lei.

Proiectul prevede ca medicii vor fi platiti dupa cum urmeaza: parte fixa (salariu de baza), parte variabila (pregatire profesionala, calitatea muncii, cantitatea muncii, fidelizarea muncii), sporuri pentru conditii de munca, venituri din garzi, venituri din taxa platita de pacienti.

Foto: Spitalul Jud. Constanta