O ROMANCA a fost DESPAGUBITA cu cateva zeci de mii de euro de CEDO

O aradeanca trebuie sa primeasca 34.000 de euro pentru ca instanta i-a anulat contractul de cumparare a apartamentului, dupa ce anterior il declarase valabil printr-o decizie definitiva, a hotarat marti CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, potrivit site-ului institutiei, suma pe care ar trebui sa o primeasca Rozalia Avram de la statul roman, dupa ce a hotarat, in decembrie 2014, ca acesteia i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil. Femeia din Arad, nascuta in 1947, a cumparat in 1997 un apartament, pe care anterior il inchiriase, intr-o casa a episcopiei catolice de Oradea, ce fusese preluata de stat in 1975. Un an mai tarziu episcopia a cerut restituirea imobilului si anularea contractelor de vanzare ale fostilor chiriasi, solicitare respinsa definitiv de Curtea de Apel Timisoara, pe 17 decembrie 1999.

CITESTE SI: ROMANIA SE NUMARA PRINTRE TARILE CU CELE MAI AGLOMERATE PUSCARII – RAPORT

In 2003, episcopia a inaintat o noua cerere de restituire, formulata in temeiul a doua ordonante adoptate de Guvern in 2000 si 2002 cu privire la bunurile care apartinusera cultelor religioase. Astfel, i-au fost restituite, de autoritatile administrative, apartamentele care nu facusera obiectul unui contract de vanzare-cumparare.

A urmat o noua actiune in instanta prin care episcopia a cerut anularea contractelor de vanzare-cumparare a apartamentelor din cladire, incheiata printr-o decizie definitiva favorabila a Curtii de Apel Timisoara, din 25 octombrie 2006. Apartamentele au fost reinscrise in cartea funciara pe numele statului, in timp ce cererea episcopiei de restituire a imobilului nu fusese inca solutionata la sfarsitul anului 2014.

Curtea de Apel Timisoara a motivat decizia de rejudecare a cazului prin faptul ca, prin aplicarea ordonantelor de Guvern mentionate anterior si dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv, hotararile judecatoresti cu privire la imobilele nationalizate nu se mai bucurau de autoritate de lucrul judecat.

CEDO a considerat insa ca respectiva curte de apel, revenind asupra problemei legalitatii transferului bunului in litigiu si a vanzarii apartamentelor – care fusese deja transata si care facuse obiectul unei decizii definitive – si in absenta unor fapte noi, a incalcat principiul securitatii raporturilor juridice. Astfel, CEDO a hotarat, pe 16 decembrie 2014, ca petentei i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, iar marti a stabilit si acordarea de daune materiale si morale in cuantum de 34.000 de euro.

Sursa text: Ziare