O singură specie este responsabilă pentru pandemia de coronavirus! Studiu

Un grup de oameni de știință care fac parte din platforma interguvernamentală independentă IPBES a lansat un avertisment, în contextul pandemiei de coronavirus, prin intermediul unui studiu aprofundat.

Doctorul Peter Daszak și profesorii Sandra Diaz, Josef Settele și Eduardo Diaz au revenit în atenția opiniei publice după prezentarea unor pasaje al unui studiu realizat anul trecut. Studiul nominalizat a fost considerat, la unison de lumea științifică, drept cea mai cuprinzătoare analiză a degradării naturii și a cărei concluzie era înfricoșătoare: ”un milion de specii de plante și animale sunt în pericol de dispariție în deceniile viitoare!”.

„Defrișările masive, extinderea agriculturii, creșterea intensivă a animalelor, mineritul și dezvoltarea infrastructurii, precum și exploatarea animalelor sălbatice au creat furtuna perfectă pentru transmiterea de boli de la animale la om”, scriau în studiul amintit autorii, iar acest lucru se întâmplă în zone locuite, care sunt cele mai vulnerabile la boli infecțioase.

Din păcate, aceștia sunt de părere că pandemia de coronavirus este doar începutul unei serii de evenimente asemănătoare, în condițiile în care se estimează că aproximativ 1,7 milioane de tipuri de virusuri care pot fi transmise omului, dar neidentificate încă, există în mamifere și păsări acvatice.

Concluzia cercetătorilor este că: „O singură specie este responsabilă pentru pandemia de Covid-19: noi”. „Avem o fereastră de oportunitate îngustă pentru a depăși criza actuală și a le preveni pe cele viitoare”, au mai avertizat aceștia.

Sursa foto: BBC