Oamenii de stiinta au descoperit cel mai mare vulcan de pe Terra

Cel mai mare vulcan din lume se ascunde sub apele Oceanului Pacific, conform celei mai noi cercetari a oamenilor de stiinta.

Masivul Tamu, asa cum este denumit cel mai mare vulcan din lume, este mult mai vast decat precedentul detinator al recordului, Mauna Loa (Hawaii), fiind cu doar 25% mai mic decat Olympus Mons de pe Marte, cel mai mare vulcan din Sistemul Solar, scrie descopera.ro.
„Credem ca este vorba despre o clasa de vulcani nerecunoscuta pana acum”, a comentat William Sager, geolog la Universitatea Houston si totodata autorul cercetarii ce descrie cel mai mare vulcan din lume. „Panta sa e foarte lina. Daca ati sta pe acest vulcan, v-ar fi greu sa va dati seama in care parte este valea”, a explicat specialistul.

Tamu masoara 650 de kilometri in latime, dar doar 4 kilometri in inaltime. Vulcanul a erupt pret de cateva milioane de ani in timpul Cretacicului timpuriu, acum aproximativ 144 de milioane de ani, fiind stins de atunci, mai noteaza sursa citata. La fel ca alte vulcane masive, Masivul Tamu pare sa fi avut un con central care varsa lava pe pantele sale domoale. Dovezile au fost obtinute cu ajutorul studiilor seismice si a mostrelor de lava colectate in decursul a mai multor ani de cercetari efectuate cu ajutorul unor nave speciale.

Sursa foto: nature.com