Oamenii de stiinta au gasit leacul insomniei

Cercetatorii britanici cred ca au gasit un leac impotriva insomniei. Potrivit acestora, in interiorul creierului fiecaruia dintre noi exista un asa numit “comutator” cerebral care regleaza neuronii si transmite organismului cand sa se duca la culcare.

Descoperirea le apartine cercetatorilor neurologi de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, si poate constitui tratamentul pentru mai multe afectiuni legate de somn, asa cum este insomnia. Descris drept un “homeostat” care semnaleaza daca o persoana a fost treaza timp de mai multe ore, mecanismul se declanseaza atunci cand organismul este obosit.

“Atunci cand esti obosit, acesti neuroni din creier dau alarma si te trimit la culcare”, a declarat Gero Miesenbock, profesor la Universitatea Oxford si coordonator al cercetarii, citat de Daily Mail.

Citeste si: Berea, consumata moderat, poate preveni instalarea dementei

Cercetatorii si-au demonstrat teoria pe musculitele de otet. Ei au inlaturat acest “comutator” din creierul lor si au obtinut astfel niste insecte insomniace.

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca acelasi sistem molecular, care actioneaza asupra neuronilor acestor insecte, functioneaza si la nivelul creierului uman.

Potrivit profesorului Miesenbock, probabil exista doua mecanisme care regleaza tiparul somnului.

Primul dintre ele este ceasul biologic sau ritmul circadian, care a obisnuit oamenii si animalele cu un ciclu de 24 de ore, bazat pe alternanta dintre zi si noapte.

Al doilea mecanism  se numeste “homeostatul” somnului si tine evidenta orelor petrecute in stare de veghe, actionand ca un intrerupator pentru a induce senzatia de somn.

Sursa foto: dailymail.co.uk