OBAMA este pregatit sa lupte impotriva JIHADISTILOR si in Siria

Presedintele american BARACK OBAMA s-a declarat pregatit sa autorizeze lansarea de atacuri aeriene impotriva STATULUI ISLAMIC (SI) in Siria si a anuntat ca fortele americane vor extinde raidurile pe care le deruleaza de o luna in Irak pentru a-i “distruge” pe JIHADISTI, relateaza AFP si Reuters.

“Am spus foarte clar ca ii vom vana pe TERORISTII care ne ameninta tara, oriunde ar fi”, a afirmat miercuri OBAMA, intr-un discurs televizat la Casa Alba, in ajunul comemorarii a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2011.

Citeste si: GRUPAREA STATUL ISLAMIC LUPTA CU ARME AMERICANE

“Acest lucru inseamna ca nu voi ezita sa actionez impotriva SI in Siria, precum si in Irak”, a adaugat el, fara a oferi niciun indiciu privind calendarul actiunilor.

“Acesta este un principiu de baza al presedintiei mele: daca ameninti America, nu vei fi niciodata in siguranta”, a mai spus liderul de la Casa Alba.

De la 8 august, fortele americane au desfasurat peste 150 de atacuri aeriene in Irak impotriva pozitiilor JIHADISTE.

“Acesti TERORISTI sunt unici in brutalitatea lor. Executa prizonieri. Ucid copii. Pe femei le fac sclave, le violeaza si le forteaza sa se casatoreasca. Ameninta minoritatile religoase cu genocidul. In aceste acte barbare, au asasinat doi jurnalisti americani, Jim Foley si Steven Sotloff”, a mai afirmat liderul de la Casa Alba, potrivit sursei citate de Agerpres.

“STATUL ISLAMIC nu este islamic. Nicio religie nu cautioneaza uciderea de nevinovati, iar marea majoritate a victimelor SI sunt musulmani”, a adaugat el.

Reafirmand ca desfasurarea de trupe americane de lupta pe teren este exclusa, Obama a anuntat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari in Irak pentru a sprijini fortele irakiene si kurde cu echipamente, instruire si informatii secrete.

Citeste si: ONU: JIHADISTII DIN GRUPAREA STATUL ISLAMIC VOR SA CREEZE O “LUME SANGEROASA”

Daca atacurile de pana acum din nordul Irakului s-au dovedit hotaratoare in preluarea din nou a controlului de catre armata si fortele kurde asupra unor sectoare, administratia Obama se afla intr-o pozitie mult mai delicata in Siria, unde are un dusman comun cu presedintele Bashar al-Assad.

Intr-o conversatie telefonica avuta miercuri, inainte de discursul de la Casa Alba, Obama si regele Abdullah al Arabiei Saudite au subliniat ca o opozitie siriana moderata mai puternica este ‘esentiala’ pentru a face fata JIHADISTILOR, dar si regimului Assad, “care a pierdut orice legitimitate”.