OBAMA: Inchiderea centrului de detentie de la GUANTANAMO este o prioritate nationala

Presedintele american, BARACK OBAMA, a promulgat vineri legea anuala privind apararea criticand dispozitiile care mentin interdictia de inchidere a centrului de detentie de la GUANTANAMO, cu riscul de a “SUBMINA SECURITATEA NATIONALA” a Statelor Unite.

“Inchisoarea de la GUANTANAMO submineaza securitatea noastra nationala, epuizandu-ne resursele, deterioreaza relatiile noastre cu aliatii si incurajeaza extremistii violenti. Inchiderea acestui centru de detentie este o prioritate nationala”, a declarat presedintele, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Legea anuala privind apararea, de peste 500 de miliarde de dolari, prelungeste restrictiile privind inchiderea centrului de detentie de la GUANTANAMO, de pe insula Cuba. Interdictia transferului in Statele Unite a detinutilor a fost reconfirmata, in pofida opozitiei repetate a presedintelui american.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Nu cred ca mentinerea centrului de la GUANTANAMO va rezolva problema terorismului

“Le cer membrilor din ambele tabere sa lucreze cu noi pentru a pune capat acestui capitol din istoria americana”, a declarat presedintele.

Prin aceasta lege, Congresul interzice Pentagonului sa transfere detinuti pe teritoriul american pentru a-i judeca, ingriji, inchide sau din alte motive, republicanii apreciind ca acestia risca sa fie eliberati la decizia unui judecator, constituind astfel o amenintare pentru securitatea nationala.

CITESTE SI: Propunerea delegatiei PE in legatura cu inchisoarea de la GUANTANAMO 

In aceasta inchisoare deschisa in urma cu 13 ani, in urma atentatelor din 11 septembrie, au mai ramas 136 de persoane.

“Executivul trebuie sa aiba posibilitatea de a decide unde si cand trebuie judecati detinuti ramasi (…) unde si cand trebuie transferati ei conform imperativelor noastre de securitate nationala si politicii noastre in materie de tratament uman”, a declarat BARACK OBAMA.

Sursa foto: the guardian