OBAMA, primul presedinte in exercitiu care VIZITEAZA o INCHISOARE AMERICANA

BARACK OBAMA a devenit joi primul presedinte american in exercitiu care a vizitat o inchisoare din SUA, deplasandu-se la centrul federal de detentie de la El Reno, in Oklahoma, sudul tarii, relateaza AFP.

Aceasta deplasare vizeaza sa puna in lumina deficientele unui sistem penitenciar printre cele mai scumpe si mai aglomerate din lume, cu mult in fata Chinei si Rusiei.

Un sfert din populatia carcerala a lumii este concentrata in inchisorile americane, in timp ce SUA nu reprezinta decat 5% din populatia mondiala.

BARACK OBAMA vrea sa reduca numarul detinutilor in izolare, pledand in special pentru ameliorarea reintegrarii profesionale dupa iesirea din penitenciar.

CITESTE SI: BARACK OBAMA, despre ACORDUL IRANIAN: “Ne ofera sansa de A MERGE INTR-O NOUA DIRECTIE”

‘Exista o lunga istorie de inegalitate in sistemul judiciar din SUA (…) Nu mai putem sa inchidem ochii”, a afirmat in aceasta saptamana presedintele, denuntand sentintele “disproportionate in raport cu infractiunile”, pronuntate in trecut.

‘Sistemul nostru nu este la fel de judicios pe cat ar fi sa fie’, a subliniat luni presedintele american, comutand pedepsele cu inchisoarea a 46 de americani, ‘barbati si femei care nu au fost criminali periculosi’, dar care au fost condamnati in cea mai mare parte la cel putin 20 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri fara violenta.

CITESTE SI: Discutie telefonica OBAMA-MERKEL despre situatia GRECIEI. Ce au vorbit cei doi lideri

Cu 2,2 milioane de detinuti pe teritoriul tarii, SUA pastreaza in spatele gratiilor mai multi barbati si femei decat 35 de tari europene la un loc.

Persoanele de culoare si hispanicii sunt suprareprezentati: 60% dintre detinuti vin din aceste comunitati, care nu reprezinta decat 30% din populatia americana.

Aceasta incarcerare in masa a provocat o explozie a costurilor. Bugetul inchisorilor este de 80 miliarde de dolari in fiecare an, o treime din bugetul Ministerului Justitiei.

 Sursa foto DailyMail