Obiceiuri care îți îmbunătățesc calitatea somnului

Ce bine ar fi dacă toate nopțile ar fi liniștite, iar zilele pline de energie. Există însă și momente stresante, ce își pun amprenta asupra calității somnului, saltele sau perne care în loc să contribuie la un somn profund și odihnitor, aduc insomnii și oboseală. Specialiștii vorbesc din ce în ce mai multe despre ritualuri pe care trebuie să le integrăm în viața noastră pentru a ne asigura că vom avea parte de un somn cât mai liniștit și atrag atenția asupra modului în care ne pregătim patul din dormitor. Așa că, în continuare îți vom spune și ție secretele din spatele unei nopți odihnitoare și trucurile pe care le poți aplica pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului.

Cum îți pregătești patul pentru somn?

Există un trio perfect atunci când vine vorba de un somn fără cusur – saltea cu spuma de memorieperne ortopedice și așternuturi din fibre naturale. Salteaua și pernele ajută la susținerea corpului într-o poziție corectă și la eliminarea durerilor cervicale sau de spate. Așternuturile din bumbac îți aduc un confort superior, răcoarea mult visată în sezonul cald și o îmbrățișare cald în mijlocul iernii. Dacă vrei să te asiguri că te trezești dimineața odihnit, ar trebui întâi să bifezi aceste trei lucruri de pe listă. Apoi poți integra și obiceiurile bune înainte de culcare pentru a elimina stresul acumulat de-a lungul unei zile obositoare și pentru a te pune la somn doar cu gânduri bune.

Ce obiceiuri bune ar trebui să adopți înainte de culcare?

Unul dintre obiceiurile cele mai bune pe care ar trebui să le integrezi în rutina ta de seară este renunțarea la telefon, tabletă sau TV cu minim o oră înainte de somn. Gândește-te la alte activități care îți fac plăcere – încearcă o sesiune de meditație, citești o carte care așteaptă de prea mult timp pe noptieră, ascultă un podcast, dansează puțin sau savurează un ceai de plante. Nu mai este un secret faptul că dacă stai cu ochii în telefon înainte de culcare, șansele de a avea un somn agitat sunt mult mai mari. Iată și alte obiceiuri bune pe care poți aplica pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului:

Ce să nu faci înainte de culcare?

Există și câteva lucruri pe care ar fi bine să nu le faci înainte de culcare dacă vrei să te bucuri de o noapte liniștită. Spre exemplu, ar fi bine să eviți consumul în exces de alcool, cafea, dulciuri sau produse pe bază de cofeină pentru că acestea creează stări de agitație. O masă copioasă luată cu 1-2 ore înainte de culcare s-ar putea să îți afecteze calitatea somnului – orientează-te către o gustare sănătoasă, care să îți potolească foamea, dar care să nu îți încerce stomacul. Organismul trebuie să își folosească toată energia pentru a se reface, nu pentru a digera mâncăruri grele.

Aplică aceste sfaturi o perioadă de timp și vei vedea cum calitatea somnului tău se va îmbunătăți considerabil – nu vei mai avea insomnii sau prea multe treziri, iar dimineața te vei trezi plin de energie!