OBREJA (PNL): Maghiarii din Romania sunt egali in autonomie cu oricare cetatean roman

Senatorul liberal MARIUS OBREJA afirma ca maghiarii din Romania beneficiaza de toate drepturile fundamentale si ii transmite ambasadorului ungar, BOTOND ZAKONYI, ca are preocupari nedemne pentru functiile politice inalte.

“Tin sa reamintesc ambasadorului Ungariei la Bucuresti, BOTOND ZAKONYI, ca maghiarii din Romania sunt egali in autonomie, ca si in toate celelalte drepturi fundamentale, cu orice cetatean al statului roman, potrivit Constitutiei Romaniei. Ca oricare alta minoritate nationala, comunitatea maghiara se bucura de ocrotirea drepturilor fundamentale si are acces liber la educatie, sanatate, administratie, reprezentare in Parlament. Retorica nationalista paguboasa, revenirea la tensiunile interetnice ale anilor ’90, reluarea provocarilor pentru acordarea autonomiei pe criterii etnice sunt preocupari nedemne pentru functiile politice inalte si nepotrivite in contextul actual de securitate extrem de fluid”, spune OBREJA, intr-un comunicat remis miercuri.

CITESTE SI: PONTA: Guvernul Romaniei nu poate tolera la nesfasit derapajele inacceptabile ale oficialilor maghiari

El pune “toate aceste provocari la adresa statului roman pe lipsa de inspiratie a politicienilor maghiari in depasirea propriilor probleme interne, legate fie de libertatea de exprimare, fie de declinul economic, fie de respectarea drepturilor omului in privinta imigratiei” si le recomanda “sa isi indrepte atentia catre alte zari”.

CITESTE SI: Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe AMBASADORUL ROMAN din cauza declaratiilor lui PONTA

“Comunitatea maghiara se bucura de respectul majoritatii, iar alegerea recenta a presedintelui KLAUS IOHANNIS, care apartine unei alte etnii decat cea majoritara, reprezinta o dovada intangibila a sanselor egale de care se bucura orice cetatean al Romaniei”, conchide liberalul.

Sursa foto romaniatv