OBSERVATORUL ASTRONOMIC “Vasile Urseanu” intra in REABILITARE. GALERIE FOTO

OBSERVATORUL ASTRONOMIC “Vasile Urseanu din Bucuresti va intra in luna iulie in REABILITARE, lucrarile urmand sa fie finantate din fonduri europene, a anuntat marti Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

“Astazi (marti – n.r.) semnam contractul de executie lucrari. Intra in santier incepand de luna viitoare si trebuie finalizat pana in luna aprilie a anului viitor. Sunt mandru ca toate lucrarile de reabilitare ale acestor monumente, realizate cu fonduri europene, sunt in grafic. Speram sa putem continua aceste actiuni de reabilitare a caselor memoriale si a monumentelor istorice din Bucuresti, esentiale pentru identitatea orasului si pentru istoria Romaniei”, a spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei a verificat marti stadiul lucrarilor la trei santiere deschise la monumente istorice aflate in consolidare, reabilitare si conservare cu fonduri europene. Este vorba despre Arcul de Triumf, Muzeul Nicolae Minovici si Casa Cesianu.

In ceea ce priveste Arcul de Triumf, Oprescu a declarat ca lucrarile la acesta, care au inceput in urma cu trei luni, sunt realizate in prezent in proportie de 25 la suta. “Acum se lucreaza la consolidarea monumentului, utilizandu-se aceeasi procedura ca la sediul vechi al Primariei Municipiului Bucuresti, adica izolarea antiseismica a bazei cladirii. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur de 9 grade pe scara Richter”, a spus Oprescu, care a mai explicat ca este in curs procedura de reexpertizare a componentelor artistice de piatra si prelevare a probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare la Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, restaurarea acestora.

In legatura cu Muzeul Nicolae Minovici, cel de-al doilea santier vizitat, Oprescu a aratat ca s-a demarat organizarea de santier si vor fi efectuate lucrari de consolidare, reabilitare si restaurare, precum si amenajarea curtii exterioare.

Citeste si: A inceput reabilitarea Arcului de Triumf. Vezi cand vor fi gata lucrarile

“Acest monument, vechi de peste 100 de ani, va fi repus in circuitul turistic anul viitor. Se va reabilita si atelierul de restaurare a obiectelor de patrimoniu ale muzeului, se va consolida constructia de la limita de vest a proprietatii, aflata in stare de ruina. De asemenea, odata finalizata, cladirea va adaposti un muzeu dedicat familiei Minovici”, a declarat primarul general al Capitalei.

Muzeul Nicolae Minovici face parte din patrimoniul national si este cunoscut ca fiind una dintre cele mai remarcabile case construite in stil romanesc.

La Casa Cesianu, lucrarile au inceput in noiembrie anul trecut, iar in prezent stadiul acestora este de 50 la suta. In doua luni va fi terminata reabilitarea cladirii si vor fi demarate lucrarile de reabilitare a curtii unde va fi amenajat un lapidarium, spatiu de expunere a obiectelor mari de patrimoniu, care se prezinta afara.

Citeste si: Defilarea de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf nu va fi organizata anul acesta din cauza lucrarilor de restaurare

Demarate in primele luni ale acestui an, lucrarile de consolidare de la Corpul A au fost finalizate, iar in acest moment, se reexpertizeaza componentele artistice de piatra si se preleveaza probe de laborator cu scopul de a demara restaurarea acestora. Totodata, au fost efectuate lucrari de arhitectura si lucrari la instalatiile electrice, termice si sanitare la Corpul A, pe toate nivele, iar in cursul lunii iunie au fost executate lucrari la toate etajele cladirii, inclusiv la fatada si curtea exterioara, potrivit Primariei Capitalei.

Casa Cesianu va prelua o parte din colectiile aflate in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, precum Colectia de stiinta si tehnica (2.136 obiecte de interes muzeal si istoric), Colectia Arta decorativa – metal (10.860 de obiecte), Colectia de arta religioasa si obiecte de cult (reprezentativa pentru perioada tarzie a artei religioase romanesti, respectiv secolele XVII-XIX), Colectia de Arta Plastica (2.395 tablouri in ulei, acuarele, desene placi de gravura), Depozitul de harti si planuri, Colectia de sculptura (310 de obiecte), Colectia de mobilier (227 piese), Colectia de Sticla, portelan si ceramica (4.747 piese valoroase), Colectia de textile si accesorii vestimentare (2.091 obiecte diversificate tipologic), Colectia de arme (533 arme albe si de foc), Colectia de arheologie (8.000 de obiecte), Colectia de diverse (783 obiecte, piese decorative etc.).

Sursa foto: calatorii.myfreeforum.ro, Primaria Municipiului Bucuresti