Cum să nu mai fii obsedat de telefonul mobil

Telefonul a devenit o parte integrată a vieții noastre, indiferent de vârstă. Cu ajutorul său facem poze, vorbim cu cei dragi, cu necunoscuți, stocăm muzică, intrăm pe internet și muncim din mers. Deși telefoanele prezintă nenumărate avantaje, ele ne și distrag atenția ca nimic altceva. Ne distrag într-atât de mult încât ne îndepărtează de lumea reală și ne reprogramează creierul în așa fel încât adicția crește.

Când ieși în oraș cu prietenii începi să îți verifici contul de Instagram. Când mergi pe stradă te apuci să joci ceva. Înainte de culcare dai scroll prin newsfeed până adormi? Atunci s-ar putea să ai o problemă. Dar nu ești singurul. Dacă vrei să revii la un trai fără să stai mult cu ochii într-un ecran, ai putea urma aceste sfaturi.

Telefonul poate fi un obicei nesănătos, încearcă să renunți

Cel mai probabil, ai anumite ore la care ești obișnuit să intri pe telefon. Dacă ajungi să conștientizezi aceste reflexe habituale, le poți schimba. Poți începe cu două perioade cruciale – începutul și sfârșitul zilei. Se pare că dacă ții un telefon în cameră în timp ce dormi, calitatea somnului tău este afectată. Poți încerca să îți lași telefonul în sufragerie sau bucătărie, iar dimineața să te lași trezit de un ceas cu alarmă, ca în vremurile bune.

Odată trezit, încearcă să reziști tentației de a-ți verifica telefonul. Acordă-ți timp să iei micul dejun fără să te scufunzi în valul de notificări, mailuri și mesaje primite. În timpul zilei vei vrea să îți tot verifici telefonul.

În America, oamenii verifică telefonul, în medie, de 46 de ori pe zi, potrivit unui studiu. Pentru evitarea exceselor, poți să dai telefonul pe silențios când ești la masă cu familia sau când ești la film. Iar dacă ești obișnuit să îți ții telefonul aproape tot timpul, încearcă să îl pui într-o geantă sau în altă cameră pentru perioade pre-stabilite de timp.

Schimbă-ți setările telefonului

Atunci când auzi o notificare de la WhatsApp sau Facebook, programul tău se schimbă imediat. Trebuie să verifici ce a provocat acel sunet familiar, nu? De fapt, nu trebuie. Ai mai multe opțiuni. Poți încerca să îți dezactivezi notificările! Dă telefonul pe modul silențios sau Do Not Disturb sau închide-l de tot pentru anumite perioade.

Mai mult, poți intra în setările fiecărei aplicații și să alegi ce îți intră la notificări și ce nu. Iar dacă vrei să mergi un pas mai departe, încearcă se dezinstalezi mai multe aplicații. De exemplu, poți renunța la Yahoo Mail, pe premisa că emailurile le poți verifica atunci când ajungi la un laptop. De asemenea, dacă îți dezinstalezi aplicația Facebook, asta nu înseamnă că nu vei mai avea acces. Vei intra de pe computer.

Sursa traducere playtech.ro / citește articolul integral AICI.