Oficial german, despre aderarea Romaniei la Schengen: Coruptia ramane o problema

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat vineri, la Bucuresti, ca Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen, coruptia fiind insa o problema in conditiile in care “pot exista graniceri care accepta foloase”.

Gunther Krichbauma mai afirmat ca subiectul confiscarii extinse a averii se va gasi in urmatorul raport MCV, avand in vedere ca DNA a cerut o reforma in acest sens, iar Parlamentul franeaza procesul.

“In principiu, pozitia Romaniei pe aceasta tema nu e una gresita. S-a spus ca atat timp cat criteriile tehnice sunt indeplinite, ar trebui sa i se permita aderarea si de ceva vreme Romania indeplineste aceste criterii tehnice de aderare la Schengen. Insa (…) ce folos are o frontiera bine securizata din punct de vedere tehnic, ireprosabila, daca pot exista graniceri care, in schimbul unor foloase, unor sume de bani, lasa sa treaca autocare cu refugiati?”, a spus oficialul german, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

De asemenea, Krichbaum a spus ca la Comisia Europeana trebuie sa se puna intrebarea referitoare la eficienta luptei impotriva coruptiei, inainte sa se inceapa procesul de aderare la spatiul Schengen. “La Comisia Europeana trebuie sa ne punem intrebarea daca lupta impotriva coruptiei este intr-adevar atat de avansata incat sa se poata da unda verde acestui proces de aderare”, a spus Krichbaum.

CITESTE SI: PARLAMENTARII GERMANI nu au vrut sa se intalneasca cu PONTA: “Stim ca e TRIMIS IN JUDECATA”

Totodata, Gunther Krichbaum a vorbit despre o repartizare echitabila a sarcinilor statelor membre ale UE in criza migrantilor, subliniind ca nu se pot face concesii pe tema aderarii la spatiul Schengen in functie de cotele de refugiati acceptate de o tara.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag a punctat faptul ca subiectul confiscarii extinse a averii va fi in raportul MCV.

“DNA-ul isi doreste, de pilda, o reforma (referitor la confiscarile extinse, n.r.). Constatam ca daca cineva franeaza acest demers, o face Parlamentul. In Germania, in cazul confiscarilor extinse, lucrurile stau foarte limpede, aceasta masura este inscrisa deja in sentinta finala, procedandu-se imediat la executarea sa. Cred ca este nevoie si in Romania de o procedura urgentata. Acest subiect se va gasi si in urmatorul raport MCV”, a spus Gunther Krichbaum, in cadrul aceleiasi conferinte. 

Oficialul german a mai spus ca in momentul de fata se recupereaza doar 10% din prejudiciu si ca lucrurile merg “intr-o maniera greoaie”.

“Am inteles ca sunt implicate in acest context Ministerul Finantelor si autoritatea subordonata, ANAF. La ora actuala lucrurile decurg intr-o maniera destul de inceata, greoaie, la final atingandu-se cota de doar 10% din valoarea totala a acestor bunuri si valori care provin din fapte penale. (…) Cred ca Romania se afla, in ceea ce priveste acest subiect, relativ departe de a fi ajuns la rezultatele dorite”, a spus Krichbaum.

La 6 octombrie, o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost din nou amanata, subiectul fiind scos de pe agenda reuniunii JAI. Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord, potrivit unor surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceleasi surse sustin ca partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.

 Sursa foto: realitatea