Oficial MAE rectioneaza la declaratiile lui Laszlo Tokes

Secretarul de stat MAE Radu Podgoreanu a declarat ca este inacceptabil ca Scoala de vara de la Baile Tusnad sa devina tribuna pentru promovarea unor proiecte revizioniste.

“Este inacceptabil ca un eveniment politic organizat în Româania – Scoala de vara de la Baile Tuşnad – sa devina o tribuna pentru promovarea unor proiecte revizioniste, care pun sub semnul întrebarii unitatea, integritatea şi suveranitatea statului. Afirmatiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Tinutului Secuiesc, sub forma unui «protectorat» sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică”, se arata in comunicatul de presa transmis de MAE.

 In comunicat se precizeaza ca Tokes Laszlo, care propune solutia “protectoratului”, “da dovada si de o serioasă lipsa de coerentă logica, pentru ca protectorat imseamna administrarea unei colectivităti din exteriorul sau, adica tocmai renuntarea la autonomie”.

 Secretarul de stat Radu Podgoreanu explica faptul ca “propunand un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul că în Romania aceasta minoritate nationala se bucura tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atat la nivel central, cat si la nivel local”.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Viktor Orban, sambata, la Scoala de vara de la Baile Tusnad, ca impreuna cu guvernul pe care il conduce sa “construiasca un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere”protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

sursa foto: gandul.info