Oftalmologul răspunde: 5 întrebări și răspunsuri despre vederea copiilor

Pe masura ce copiii cresc, vederea lor se poate schimba incontinuu. Pentru un parinte este important sa protejeze ochii copiilor si sa mearga periodic la oftalmolog pediatru pentru  un control de specialitate. De aceea, iata cateva intrebari si raspunsuri despre vederea copiilor, la care au raspuns medicii oftalmologi pediatri  de la Kidoptik.ro – clinica oftalmologie Bucuresti.

Cand ar trebui ca un parinte sa mearga cu copilul la un control oftalmologic?

Intre 6 luni si 2 ani ani, ar trebui sa existe o evaluare initiala, iar apoi controale periodice din 6 in 6 luni,sau chiar mai frecvent in functie de patologie oculara asociata. Daca un copil se confrunta brusc cu probleme de vedere sau daca exista antecedente familiale de probleme oftalmologice, parintii ar trebui sa se adreseze cat mai rapid unei clinici de oftalmologie pediatrica.

Care sunt semnele care indica faptul ca cel mic are probleme cu vederea?

Ochii rosii, pupilele inegale, abilitatile slabe de fixare, globii oculari nealiniati, ochii cu privire incetosata, pupilele care nu sunt rotunde si egale, lacrimarea cronica si sensibilitatea la lumina sunt doar cateva indicii care arata ca exista o problema cu vederea copiilor. De asemenea, dificultatile functionale, cum ar fi faptul ca un copil se loveste des de obiecte si mobilier ar putea fi un alt semn al unei probleme cu vederea. De mentinut ca un copil cu vedere slaba va avea o intarziere in evolutie psihomotorie cu probleme motrice dar si de comportament.

Care sunt cele mai frecvente probleme de ochi la copii?

Ochii greoi (care par ca nu functioneaza perfect impreuna), conductele lacrimale blocate (problema ce apare la 10 – 15 copii din 100 de nou nascuti), erori de focalizare, anomaliile congenitale sunt cateva probleme frecvente pe care medicii oftalmologi le observa la copii. Acestea sunt de obicei diagnosticate de medicul oftalmolog pediatru care va face o trimitere la un specialist, la o clinica oftalmologica Bucuresti.

 Ce pot face parintii ca sa protejeze vederea copiilor?

Multe leziuni oculare pot fi prevenite. De exemplu, daca mergeti la activitati de paintball cu cel mic, ar trebui sa-i oferiti o pereche de ochelari de protectie. De asemenea, la soare, copii trebuie sa poarte sepci dar si  ochelari cu protectie UV de calitate pentru a bloca razele nocive ale soarelui.

Apoi, copii se pot rani la ochi cu obiecte ascutite, motiv pentru care parintii ar trebui sa nu lase la indemana celor mici astfel de lucruri. Daca un lichid daunator ajunge in ochii copilului (cum ar fi un detergent), parintii ar trebui sa spele imediat ochii celui mic cu multa apa si sa ajunga la un control de specialitate cat mai repede.

Daca un copil sta prea aproape de televizor sau laptop, vederea ii poate fi afectata?

Acest lucru poate afecta vederea copilului. De altfel, copiii se pot concentra de aproape mai bine decat adultii, cu toate ca privirea li se poate incorda daca petrec prea  mult timp la o distanta prea mica de un ecran. De aceea, pentru a preveni acest lucru, parintii ar trebui sa-si incurajeze copiii sa stea la distanta de ecrane.

Atentie: daca un copil sta de obicei prea aproape de un ecran, acest lucru poate fi un indiciu de probleme oculare, asa ca este important sa discutati cu un medic de la o clinica de oftalmologie pediatrica Bucuresti.