Oleg Malginov: In mod curios, politicienii romani n-au vorbit deloc anul acesta despre contributia armatei sovietice la eliberarea tarii

Oleg Malginov: In mod curios, politicienii romani n-au vorbit deloc anul acesta despre contributia armatei sovietice la eliberarea tarii

Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, a declarat, miercuri, ca in Romania a inceput sa se uite faptul ca trupele sovietice au participat la eliberarea tarii in al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca, in mod curios, politicienii romani nu au amintit deloc anul acesta despre contributia adusa de armata sovietica la eliberarea tarii. Declaratia a fost facuta la ceremonia de inmanare a medaliilor comemorative “in cinstea celei de-a 70-a aniversari a eliberarii totale a orasului Leningrad de blocada fascista” unui numar de sase cetateni rusi care locuiesc in Romania, eveniment care a avut loc la sediul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.  

“In mod curios, anul acesta, in Romania a inceput sa se uite despre faptul ca trupele sovietice au participat la eliberarea Romaniei. Cel putin politicienii romani, atunci cand au avut loc evenimentele festive in onoarea a 70 de ani de la eliberarea Romaniei, n-au vorbit deloc despre participarea trupelor sovietice. Acest fapt provoaca cel putin o nedumerire”, a spus Oleg Malginov.

Oleg Malginov a tinut sa aminteasca faptul ca zeci de mii de soldati rusi au murit pe teritoriul Romaniei in luptele din acea perioada, precizand ca pana acum au fost descoperite aproximativ 250 de cimitire. Pentru pastrarea memoriei celor care au murit in acea perioada, diplomatul rus a vorbit despre colaborarea cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor, precum si cu Ministerul Apararii.

“De aceea, nu conteaza ce fel de relatii avem in momentul de fata, dar nu trebuie rescrisa istoria. Oamenii simpli, romanii apreciaza pe deplin contributia soldatilor sovietici, pentru ca atunci cand vorbim cu ei sau cu autoritati locale vedem ca vad si ei aceste cimitire”, a precizat Malginov.

Oleg Malginov a facut referire si la tendinta de glorificare a nazistilor, aparuta in unele tari. “Spre exemplu, in tarile baltice exista un fenomen de glorificare a nazistilor si a fost facut un spectacol muzical despre un fost legionar al diviziilor SS. In Ucraina, ziua crearii regimentelor Bandera a fost declarata ziua fortelor armate ale tarii si steagul (…) a devenit aproape un simbol national. Bineinteles ca se poate rescrie istoria, dar faptele eroice nu o sa fie uitate niciodata”, a mai afirmat diplomatul Federatiei Ruse la Bucuresti. 

Mondo News iti recomanda si: SUPRAVIETUITORII BLOCADEI DE LA LENINGRAD, DECORATI DE AMBASADORUL FEDERATIEI RUSE LA BUCURESTI, OLEG MALGINOV

La ceremonia de inmanare a medaliilor comemorative “in cinstea celei de-a 70-a aniversari a eliberarii totale a orasului Leningrad de blocada fascista”, ambasadorul Oleg Malginov a inmanat personal distinctiile celor sase cetateni rusi care locuiesc in Romania. Inainte de a le oferi distinctiile, Malginov a tinut sa precizeze cat de important este ca in fiecare an sa ne amintim de momentele produse in urma cu 70 de ani in Rusia, in Romania si in intreaga Europa. 

“Pentru mine, de fiecare data cand reusim sa ne vedem este o mare bucurie si simt continuarea procesului istoric. Procesul istoric in care nu trebuie sa uitam de cele mai importante momente traite de tara noastra, de toata Europa, de Romania. Am inceput sa sarbatorim, iar anul viitor o sa sarbatorim pe deplin cea de-a 70-a aniversare a victoriei in Marele Razboi pentru Apararea Patriei, in al Doilea Razboi Mondial. Acest razboi s-a constituit din cateva momente foarte importante, printre care si blocada Leningradului, barbatia locuitorilor acestui oras, care a si contribuit la victorie. Noi, in Rusia, incercam sa pastram memoria acelor ani si sa pastram memoria oamenilor care au trait anii grei de atunci si de aceea astazi inmanam medalii cu prilejul celei de-a 70-a aniversari a ridicarii totale a blocadei Leningradului. (…) In 1944 a inceput o operatiune foarte importanta de la Chisinau si Iasi datorita careia in octombrie 1944 trupele germane au fost invinse si gonite din Romania. in august 1944 si aici, la Bucuresti, au avut loc niste evenimente foarte importante, cand a fost rasturnat guvernul profascist si regele Mihai a spus ca Romania declara razboi Germaniei naziste. si trupele romanesti s-au alaturat trupelor sovietice in lupta impotriva trupelor naziste”, a subliniat ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti.

La 27 ianuarie a.c. s-au implinit 70 de ani de cand Leningradul (actual Sankt Petersburg) a spart blocada nazista, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Rusii isi amintesc in fiecare an de cele aproape 900 de zile de oroare traite de locuitorii orasului Leningrad (de la 8 septembrie 1941 pana la 27 ianuarie 1944). Hitler a condamnat orasul Leningrad la infometare, desi istoricii sustin ca nu dorea sa cucereasca acest simbol al Rusiei. 

Va prezentam mai jos imagini de la inmanarea medaliilor veteranilor care au supravietuit blocadei orasului Lenigrad, eveniment desfasurat, miercuri, la Ambasada Rusiei. (Sursa foto: Ambasada Rusiei)

Ambasadorul Oleg Malginov a inmanat personal distinctiile celor sase cetateni rusi care locuiesc in Romania