OLEKSANDR TURCINOV: Rusia are “PROIECTE BRUTALE” pentru DESTABILIZAREA sud-estului UCRAINEI

Rusia are “proiecte brutale” pentru destabilizarea sudului si estului Ucrainei, dincolo de bazinul minier al Donbas (est), devastat de o insurgenta prorusa, a denuntat marti presedintele interimar Oleksandr Turcinov, citat de AFP.

“Proiectele Rusiei au fost si raman brutale. Ei vor sa inflameze nu numai Donbas, ci tot estul si sudul Ucrainei din regiunea Harkov si pana in Odesa”, a declarat Turcinov.

Insurgentii prorusi inarmati au trecut la ofensiva, luni, in estul Ucrainei, cerandu-i ajutor lui Vladimir Putin in fata Guvernului proeuropean de la Kiev.

“Donbas se confrunta cu un pericol colosal. In plus fata de spetnaz (unitatile de elita) ruse si teritoriale, exista sute de mii de ucraineni inselati de propaganda rusa si sute de mii de ucraineni nevinovati”, a declarat Turcinov.

Citeste si: OLEKSANDR TURCINOV: Nu suntem impotriva unui REFERENDUM privind statutul tarii 

El a anuntat in special lansarea, marti dimineata, a unei operatiuni “antiteroriste in nordul regiunii Donetk, care va fi desfasurata gradual, responsabil si cumpanit”.

“Obiectivul acestei operatiuni este de a proteja cetatenii din Ucraina, de a opri teroarea, de a opri criminalitatea si tentativele de dezmembrare a tarii”, a conchis el.

Localitatea Slaviansk, oras simbol al tensiunilor, unde grupari armate au preluat controlul, sambata, asupra unor cladiri ale politiei, serviciilor de securitate si municipalitatii, se afla in nordul regiunii Donetk.

Guvernul ucrainean a anuntat duminica lansarea unei “operatiuni de mare anvergura” dar nicio operatiune importanta nu a fost constatata pana in prezent.

Sursa foto: newscom.ua