OLGUTA VASILESCU, suspectata de PLAGIAT. REPLICA primarului Craiovei

Universitatea Bucuresti solicita Consiliului National de Etica sa verifice teza de doctorat a primarului Craiovei, OLGUTA VASILESCU, sustinuta in 2007, la Facultatea de Sociologie, suspectata de PLAGIAT, intrucat multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al saptelea este preluat integral.

UPDATE 15.54: Primarul municipiului Craiova, LIA OLGUTA VASILESCU, a afirmat vineri, in privinta acuzatiilor de PLAGIERE a tezei sale de doctorat, ca lucrarea ei este originala 100 la suta, motiv pentru care este hotarata sa isi apare imaginea publica prin actionarea in instanta pentru calomnie a Cosimei Rughinis, conf. dr. de la Facultatea de Sociologie.

“Vreau sa va arat cum se poate distruge imaginea unui om politic. Dupa cum stiti, exista un program de detectare a PLAGIATELOR, care poate fi accesat de toate institutiile care pot sa verifice un PLAGIAT — www.detectareplagiat.ro. Am fost informata de presa, astazi, ca exista suspiciuni de PLAGIAT in lucrarea mea de doctorat. Este inutil sa va spun ca acest sociolog (Vilfredo Parreto — n.r.) nu a fost aproape deloc cercetat si exista foarte putine note si studii despre el, iar cand m-am angrenat in aceasta activitate, Comisia de doctorat mi-a spus ca imi va fi foarte greu pentru ca nu exista materiale pe care sa le fi putut sa le citesc. Dar, m-am inhamat la acest lucru si, mai mult decat atat, la traducerea lui Vilfredo Paretto, Tratatul de Sociologie Generala din care am tradus trei din cele patru volume”, a precizat Vasilescu intr-o conferinta de presa.

Primarul Craiovei a mai afirmat ca respectivul capitol din teza sa de doctorat despre care Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti afirma ca ar fi PLAGIAT este, de fapt, rezumatul tezei ei de doctorat.

“Inteleg ca aceasta doamna despre care, imi cer scuze, nu am auzit, Cosima Rughinis, care, la ce gafe a facut, are a-si cere scuze, spune ca un intreg capitol din teza mea de doctorat ar fi un plagiat. Am accesat acest program de detectare a plagiatului si am constatat ca 7 la suta este PLAGIAT. Numai ca acest 7 la suta duce la un link care este, de fapt, rezumatul tezei mele de doctorat, care-mi apartine. Deci, daca cei 7 la suta nu sunt PLAGIAT, pentru ca duc la o lucrare tot de-a mea, inseamna ca lucrarea mea este originala 100 la suta”, a explicat OLGUTA VASILESCU.

Primarul Craiovei a mentionat ca Vilfredo Paretto este un sociolog valoros, genial, dar a fost foarte putin promovat, pentru ca a fost unul dintre teoreticienii “musollinieni” si, din aceasta cauza, a fost interzis peste tot in Europa, apoi a fost descoperit de Scoala americana de sociologie si abia dupa aceea au inceput sa apara studiile despre el si in Europa.

“Cand am scris eu teza de doctorat am gasit un singur text scris de un roman despre Vilfredo Paretto: era scris de Varujan Vosganian si se referea la distributia veniturilor. Este o teorie ‘parettiana’ care spune ca 80 la suta din bogatiile lumii sunt detinute de 20 la suta din populatia lumii. Vilfredo Paretto este recunoscut pentru faptul ca este autorul Teoriei elitelor, lucru care m-a inspirat foarte mult in a face aceasta lucrare, care este 100 la suta originala”, a mai afirmat primarul Craiovei.

Potrivit OLGUTEI VASILESCU, teza ei de doctorat a fost girata de unii dintre cei mai importanti sociologi romani. “Daca aceasta doamna nu a facut o gafa de gaga, inseamna ca este rau-intentionata si imi voi apara imaginea publica si o voi da in judecata pentru calomnie. Voi merge si la Comisia de etica, imi voi prezenta lucrarea care, oricum, este girata de unii dintre cei mai mari sociologi ai Romaniei, pentru ca in Comisia mea de doctorat au fost profesorii Ilie Badescu, Radu Baltasiu, Catalin Zamfir, Elena Zamfir si Dumitru Otovescu”, a mai afirmat OLGUTA VASILESCU.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a autosesizat in cazul tezei de doctorat cu titlul “Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, sustinuta de OLGUTA VASILESCU in 2007, la Facultatea de Sociologie.

“Comisia a luat in discutie acest caz in 2013, dar nu a fost in masura atunci, din motive obiective, sa se pronunte”, arata Universitatea Bucuresti in sesizarea trimisa, in 18 decembrie, Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvolarii Tehnologice si Inovarii.

Citeste si: Universitatea din Bucuresti ii RASPUNDE lui VICTOR PONTA in legatura cu titlul de DOCTOR in drept. FOTO in articol

Comisia a precizat ca a solicitat un referat de expertiza privind suspiciunea de PLAGIAT in cazul tezei de doctorat a OLGUTEI VASILESCU.

“Referatul a fost realizat de catre dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughinis, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstreaza existenta mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de catre autoarea tezei. Totodata, un capitol intreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, se mai arata in sesizarea semnata de presedintele Comisiei de Etica a UB, prof. dr. Marian Popescu.

Citeste si: UNIVERSITATEA BUCURESTI i-a solicitat ministrului EDUCATIEI sa-i retraga titlul de doctor lui VICTOR PONTA

UB precizeaza ca a fost sesizat Consiliul National de Etica pentru a face verificari in acest caz intrucat, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate sa examiuneze suspiciunile de abateri de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul persoanelor cu functii de demnitate publica.

Astfel, UB cere sa fie examinata “suspiciunea de plagiat si alte derogari de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul tezei de doctorat a doamnei Olguta Vasilescu, primar al municipiului Craiova”.

Totodata, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti i-a transmis primarului OLGUTA VASILESCU o instiintare ca s-a autosesizat in cazul tezei sale de doctorat si ca a solicitat CNE sa faca verificari pentru suspiciunea de PLAGIAT.

OLGUTA VASILESCU este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD.

Lia-Olguta Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii din Craiova, specializarea Romana-Italiana, in 1997, Colegiul National de Aparare, in 2001, iar in 2007 a obtinut doctoratul in sociologie la Universitatea din Bucuresti. De asemenea, a avut burse de studii in Italia, Danemarca si Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primariei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj in mandatul 2000-2008, ulterior, pana la preluarea functiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timisoara, in perioada 2009-2012.

OLGUTA VASILESCU a notat, in Curriculum Vitae, ca a scris lucrarile stiintifice “Cultura – factor de securitate nationala” si “Vilfredo Pareto si contributia la dezvoltarea sociologiei moderne” si a tradus din italiana in romana “Tratatul de sociologie generala”, de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost in PRM din 1991 pana in 2008, cand a trecut la PSD, fiind pana in 2013 vicepresedinte PSD Dolj si ulterior presedintele Organizatiei Municipale PSD Craiova.