Omagiu pentru Artemiza Bejan! Ganduri de bun ramas de la Sofia Vicoveanca, Mircea Cartisorean si Catalin Maximiuc

Mai multi interpreti de muzica populara au tinut sa aduca un omagiu in memoria regretatei soliste Artemiza Bejan, vocea de aur a cantecului popular bucovinean, care a decedat zilele trecute, la varsta de 84 de ani. Sofia Vicoveanca, Mircea Cartisorean sau Catalin Maximiuc au transmis, exclusiv pentru Mondo News, ganduri de ramas bun pentru cea care a interpretat pentru prima data o doina din zona Sucevei pe o scena nationala.

“Am cunoscut-o cand nu implinisem 18 ani,acum 55 ani, era o superba din toate punctele de vedere. Eu eram un copil timorat venit din lumea satului. Era impunatoare, demna si foarte frumoasa. A avut un glas limpede, clar si un repertoriu aparte, cu doine, cu batraneasca si cantece de dor. Am aflat tarziu ca este in suferinta, am incercat sa o ajut cat am putut. Imi pare rau de tot necazul ei si imi pare rau ca nu am reusit sa o ajut mai mult. Obisnuiam sa-i spun doamna, pana cand ma rugat sa nu mai fac acest lucru, vroia sa ma simta mai aproape. A facut ceva pentru acest colt de tara, este o pierdere pentru zona noastra si pentru cantecul popular romanesc. Dumnezeu sa o odihneasca si sa o alature celor buni”, a declarat pentru Mondo News, indragita solista SOFIA VICOVEANCA

Afla aici mai multe detalii despre Artemiza Bejan, emblema muzicii populare bucovinene –  VIDEO

“S-a stins o voce de aur a cantecului popular romanesc! Era o emblema a cantecului popular bucovinean,fiind prima ambasadoare a doinei bucovinene. Inregistrarile din fonoteca radioului national raman o dovada de necontestat a valorii repertoriului sau. Din cate cunosc, locuia singura, la Bucuresti, intr-o garsoniera modesta, luptand din greu cu saracia si suferinta fizica. Moartea a venit ca o veritabila eliberare din mrejele unei societati ale caror valori au fost pervertite, o societate in care artisti reprezentativi sunt ignorati ,umiliti si condamnati la o existenta mizera! Este tragic si revoltator sa constati ca oameni de o asemenea valoare se pierd in negura uitarii si sfarsesc singuri si neajutorati. Dumnezeu sa o odihneasca si sa-i calauzeasca pasii spre o lume mai buna!!”, ne-a declarat MIRCEA CARTISOREAN RATIU, interpret si realizator radio-tv. 

“A incetat din viata la varsta de 84 de ani, una dintre primele interprete ale cantecului popular din Bucovina – Cernauti, Artemiza Bejan. A fost prima interpreta profesionista din aceasta regiune si tototodata prima solista profesionista, angajata a ansamblului ‘Ciprian Porumbescu’ din Suceava. Ultimul spectacol sustinut in mijlocul sucevenilor a avut loc in toamna anului 2009 cu ocazia aniversarii a 55 de ani de activitate a ansamblului sucevean. Dumnezeu sa o odihneasca in pace”, a spus si CATALIN MAXIMIUC, interpret si realizator Radio Romania.