OMAR HAYSSAM face o declaratie soc: Nu-l mai injurati pe BASESCU, va spune adevarul! Ceilalti va mint!

OMAR HAYSSAM, condamnat la inchisoare pentru terorism in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak in 2005, impartaseste opinia lui TRAIAN BASESCU in problema REFUGIATILOR. Din postura de sirian stabilit in Romania, OMAR HAYSSAM avertizeaza cu privire la riscul ca printre REFUGIATI sa se infiltreze si teroristi.

OMAR HAYSSAM se declara flatat ca presa i-a acordat o atentie deosebita dupa precedentul mesaj legat de REFUGIATI, insa critica titlurile exagerate care au insotit relatarile despre el. “Au trecut doar cateva zile si prognosticul meu se arata deja intemeiat, doar cifra refugiatilor alocati Romaniei prin conventie a crescut de patru ori! Iar eu ma refeream la un flux general, global, la imigrantii veniti direct aici, nu doar la cei repartizati prin protocoale pan-europene, poate nu m-am facut inteles suficient…”, scrie OMAR HAYSSAM pe pagina sa de Facebook.

“Trecand in revista mai toata media romaneasca, am vazut ca numai domnul TRAIAN BASESCU, dintre oficiali (sau, ma rog, dintre persoanele cu autoritate), a avut curajul de a expune clar realitatea ingrijoratoare si potentialul alarmant al crizei refugiatilor. Intr-un discurs atat de bun cum nu mai auzisem de mult si cu un cinism pentru care s-a simtit dator sa se scuze, desi in opinia mea nu trebuia. E adevarat, oamenilor le displace sa li se spuna lucruri care nu le convin si iti sorb fiecare cuvant atunci cand le dai vesti linistitoare. Cand doctorul iti spune ca o sa te faci bine, il crezi. Cand iti spune c-o sa mori, il injuri, il faci incompetent si dai fuga la escroci si vindecatori.

Tot ce a spus fostul presedinte mi se pare lucid, plauzibil si cu sens, chiar daca ingrijorator. Ar trebui scuzati insa mai degraba cei care au bagatelizat chestiunea, au minimalizat riscurile si au trecut cu vederea o primejdie reala.

CITESTE SI: BASESCU: ROMANIA FACE O MARE GRESEALA DACA ACCEPTA REFUGIATI. ASTEPT O POZITIE FERMA DE LA AUTORITATI

Trebuie sa ai destula minte incat sa recunosti adevarurile care nu-ti convin si destula putere ca sa dai dreptate celor care spun altceva decat ti-ai dori. Iar treaba cu inima de piatra a conducatorului… inima de piatra are si chirurgul care fara mila si fara compasiune exagerata salveaza vieti, chiar daca mai sacrifica din cand in cand cate o mana sau cate un picior.

Intre timp, la nivel international, dincolo de cearta prosteasca si adeseori sterila si nociva prin sterilitatea ei, s-au ridicat cateva voci de bun simt care spun ca decat sa cheltuiasca pentru a gestiona criza refugiatilor, lumea ar face mai bine sa cheltuiasca pentru a inlatura cauzele acestei crize, in special absurda situatie din Siria.

In ultimii ani, marile puteri ale lumii au intervenit pentru a inlatura regimuri politice din anumite tari, chestiune discutabila atat ca legitimitate cat si ca morala. De ce nu s-ar interveni si in sprijinul unui regim care, bun sau rau, reprezinta singura alternativa valabila la un etern conflict fratricid intr-o tara care si asa a suferit prea mult.

In ceea ce ma priveste, sunt compasiv cu refugiatii goniti din tara lor de amenintari reale. Sa nu uitam insa ca in marea masa de transfugi exista si o pondere insemnata a oamenilor fara capatai care incearca sa paraziteze programe umanitare si resurse alocate generos de unele tari europene bogate. Traim vremuri paradoxale cand guvernele unor tari aloca sume mai mari pentru ocrotirea strainilor, uneori fara discernamant, decat cele necesare protectiei propriilor cetateni.

Cat priveste pericolul terorist, acesta e real. Vor veni in spatiul european mii de oameni periculosi, foarte greu de depistat in masa amorfa a concetatenilor lor. Cu nume asemanatoare sau identice cu ale altora, nume comune in tarile arabe, cu acte fara elemente de siguranta deosebite, fara a se evidentia, fara sa le fie cunoscuta infatisarea, teroristii pot lesne trece drept niste imigranti oarecare.

Fiecare act al lor poate genera situatii de o gravitate exceptionala si poate creste exponential sovinismul, rasismul, islamofobia, care pot conduce la randul lor la periculoase tensiuni in randul populatiei locale.

Aceasta mare migratie moderna nu poate aduce nimic bun si e mai bine sa ne speriem din vreme, sa constientizam pericolul si sa luam masuri.

In schimb, pacificarea Siriei si consolidarea autoritatii Statului va avea consecinte extrem de pozitive: se va stopa emigratia, se va putea conserva si apoi restaura ceea ce a ramas din unul din marile patrimonii culturale ale lumii, va putea incepe o reconstructie profitabila atat pentru sirieni cat si pentru o suma de alte tari, printre care si Romania.

CITESTE SI: JUNCKER A PREZENTAT SCHEMA DE DISTRIBUIRE A REFUGIATILOR IN UE. ROMANIA A AFLAT CATI IMIGRANTI VA PRIMI. UPDATE

Toate initiativele gratuite, toate organizatiile non guvernamentale, toate entitatile juridice infiintate in tara noastra pentru cauza bilaterala romano-araba ar capata in sfarsit un sens, iar Statul Roman nu va mai trebui sa cheltuiasca inutil ci va putea investi in vederea unui consistent profit ulterior.

Vreau sa reamintesc ca Romania a castigat in trecut substantial din parteneriatele cu tarile arabe si ca in prezent, intre o Europa secatuita de resurse si aflata intr-o criza prelungita si Spatiul Arab rentabil intr-un mod traditional, as alege fara sovaire a doua varianta, in orice intreprindere comerciala noua.

In orice caz, multitudinea de probleme cu care ne confruntam ca natiune face mai necesara ca oricand unitatea interna, solidaritatea constructiva si sacrificarea orgoliilor si ambitiilor politice meschine”, este cel de-al doilea mesaj al lui OMAR HAYSSAM cu privire la REFUGIATI.

Sursa foto: realitatea