OMNIASIG: ICCJ verifica doar situatia politelor de asigurare de locuinte, am demarat si o investigatie interna

Unicul obiect al verificarilor desfasurate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de companie in a doua jumatate a anului 2013, a anuntat miercuri asiguratorul.

“Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAD. Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. In acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri in intregime aceasta situatie”, se arata intr-un comunicat de presa al Omniasig.

Activitatea curenta a Omniasig nu este in niciun fel perturbata de aceste verificari, se mai spune in comunicat.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea de catre mai multe persoane a unor infractiuni de abuz in serviciu si fals intelectual, pentru care a fost inceputa urmarirea penala, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. 

Afla aici detalii privind perchezitiile care vizeaza Omniasig

Potrivit sursei citate, in acest dosar, procurorii au facut, miercuri, 49 de perchezitii simultane la sedii centrale si sucursale ale unei societati de asigurare, situate in Bucuresti si in toate judetele din tara.

Citeste si: PERCHEZItII la sediile societatii de asigurari Omniasig. Directorul general si peste 40 directori, suspectati de implicare in falsificare de polite
Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca directorul general si alti peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectati de anchetatori de implicare in falsificarea mai multor polite de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de cateva milioane de lei.

Distribuirea politelor PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) s-a facut prin intermediul actionarilor Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) pana in luna iulie a anului trecut, printre care nu figura si Omniasig. Ca urmare a semnarii unui protocol cu PAID, Omniasig a inceput in luna august sa distribuie polite PAD.

Conform legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia sa incheie polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Citeste si: PERCHEZITII la persoane banuite de o EVAZIUNE FISCALA de 1,8 milioane de euro. Gruparea era coordonata de un PREOT 

Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale, fie ca sunt sau nu actionar PAID, pot incheia pentru aceste categorii de riscuri asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata care depaseste suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

in afara de Omniasig, PAID a semnat protocoale si cu alti asiguratori si, incepand cu luna august 2013, portofoliul societatii a crescut constant luna de luna.

Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o luna mai tarziu ajunsese la 423.132 de polite. La finele anului trecut, numarul politelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012.

La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite in portofoliu.

Datele asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR) arata ca, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polite in vigoare in clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013.

In total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig numara 1,33 milioane de polite, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.

Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului roman.

Societatea este al doilea jucator pe piata locala a asigurarilor. VIG mai detine pe piata romaneasca BCR Asigurari de Viata si Asirom.

Anul trecut, subscrierile Omniasig au scazut cu 14,2% fata de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polite RCA si CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.