OMV Petrom investeste 42 de milioane de euro pentru REDEZVOLTAREA ZACAMANTULUI din judetul GALATI

OMV Petrom deruleaza un proiect de investitii de circa 42 milioane euro pentru redezvoltarea zacamantului de titei “Independenta”, scrie Agerpres. 

Proiectul a inceput in 2012 si urmeaza sa se finalizeze in 2016, si are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de titei.

Independenta este un zacamant matur de titei, a carui productie a inceput in 1959. Acesta este unul dintre cele mai importante zacaminte din portofoliul OMV Petrom, asigurand in 2014 circa 7% din productia de titei a companiei, in Romania.

Proiectul are ca scop cresterea productiei de titei din zacamantul Independenta prin forajul in zone nedezvoltate anterior si consta in forajul a 13 sonde orizontale, instalarea si modernizarea unor instalatii de colectare si masurare precum si construirea unei conducte de legatura intre acestea. Patru dintre cele 13 sonde au fost deja forate.

Proiectul a intrat in faza de executie in 2014, in prealabil fiind executate o serie de studii specifice. Investitiile efectuate in perioada 2012-2014 s-au ridicat la circa 10 milioane euro.

CITESTE SI: OMV PETROM va investi 365 milioane de euro pentru a MARI PRODUCTIA DE GAZE din judetul GORJ

‘Continuarea investitiilor pe segmentul de Upstream este esentiala in asigurarea productiei de titei si gaze pentru Romania, in conditiile in care operam un portofoliu de zacaminte cu o rata medie a declinului natural de circa 10% anual. In 2015 insa, investitiile vor reflecta conditiile deteriorate de piata si mediul volatil. In ceea ce priveste proiectele de redezvoltare de zacaminte, acestea vor fi prioritizate, iar unele dintre ele reproiectate’, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.

La finalul anului 2014, OMV Petrom avea in portofoliul sau 12 proiecte de redezvoltare zacaminte in faza de dezvoltare, acoperind zacaminte de titei si gaze atat onshore cat si offshore. Rezervele suplimentare recuperabile aferente celor 12 proiecte se ridica la aproximativ 130 milioane barili echivalent petrol.

Conform proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2015 – 2035, rezervele de titei ale Romaniei sunt limitate, in conditiile in care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, cu exceptia unor semnale recente provenind din apele de mica adancime ale Marii Negre, comercialitatea fiind inca in faza de analiza.

Desi se confrunta cu un declin natural al productiei de titei, Romania continua sa ramana a patra tara producatoare de titei din Uniunea Europeana, respectiv a cincea tara din Europa. Raportata la productia europeana, productia nationala de titei reprezinta aproximativ 2% din productia Europei si circa 6% din cea a UE.

CITESTE SI: PESTE 20 DE ORGANIZATII DIN ROMANIA SI-AU UNIT FORTELE PENTRU A CONTRIBUI LA UN MEDIU ECONOMIC MAI RESPONSABIL

”La productia medie anuala din ultimii ani (4,2 milioane tone) si in conditiile unui declin anual constant al rezervelor sigure, de 5%, si o rata de inlocuire de 5% pentru rezervele de titei si condensat se poate aprecia ca rezervele actuale de titei ale Romaniei s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 23 de ani”, se mentioneaza in proiectul de strategie.

Potrivit statisticilor publicate luna trecuta de British Petroleum, rezervele dovedite de petrol ale Romaniei se ridica la 600 de milioane de barili, fata de un miliard de barili la finele anului 1994.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 66 milioane bep in 2014. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, compania este prezenta pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, la sfarsitul lui 2014.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto Zf