ONG-urile cer ca proiectul de hotarare privind infiintarea PARCULUI NATURAL VACARESTI sa fie rediscutat de CGMB

Organizatiile membre ale Grupului de Initiativa pentru infiintarea PARCULUI NATURAL VACARESTI solicita printr-un comunicat remis marti presei ca proiectul de hotarare pentru avizarea suprafatei care va face parte din aria protejata sa fie introdus pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

“La tre ani de la declansarea campaniei de infiintare si dispunand de toate documentele necesare, potrivit legii, pentru a exista, PARCUL NATURAL VACARESTI – prima arie naturala protejata urbana din Romania, se incurca in proceduri administrative. Amanarea infiintarii ariei naturale ridica mari semne de intrebare cu privire la dorinta autoritatilor romane de a realiza acest proiect. Mai mult decat atat, in lipsa statutului oficial de arie naturala protejata, anotimpul rece care se apropie reprezinta o amenintare pentru echilibrul ecosistemului Vacaresti: incendii, defrisari, abandonarea deseurilor. Grupul de Initiativa pentru infiintarea PARCULUI NATURAL VACARESTI solicita primarului general al Municipiului Bucuresti, domnul SORIN OPRESCU, si membrilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa trateze cu maxima responsabilitate acest proiect si sa reintroduca pe ordinea de zi a urmatorului CGMB avizul administrativ astfel incat operatiunea de infiintare a parcului sa se finalizeze cat mai repede”, se spune in comunicat. 

Citeste si: O parte din Lacul Vacaresti va fi declarata parc natural. CGMB a dat aviz favorabil

Organizatiile atrag atentia ca amanarea finalizarii acestui proiect are consecinte negative atat asupra ecosistemului natural Vacaresti, cat si asupra credibilitatii institutiilor implicate. “Indiferent de motivele pentru care PARCUL NATURAL VACARESTI nu este inca infiintat nici dupa trei sedinte ale CGMB in care a fost votat in larga majoritate, rezultatul este acelasi: sabotarea infiintarii unui parc pentru locuitorii municipiului Bucuresti”, se mai arata in text.

Citeste si: Statutul de ARIE NATURALA PROTEJATA al zonei VACARESTI, discutat de CGMB

Grupul de Initiativa pentru infiintarea PARCULUI NATURAL VACARESTI ii solicita si premierului VICTOR PONTA sa intervina pentru deblocarea situatiei. “Consideram ca, indiferent de momentul campaniei electorale, titularii administratiei romanesti au datoria sa respecte legea si sa duca astfel la bun sfarsit un proiect de care Bucurestiul are atat de mult nevoie”, se mai spune in comunicat.