ONG-urile vor prezenta delegatiei pentru MCV neregulile administratiei bucurestene

Delegatia Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) efectueaza marti vizita periodica de evaluare in Romania.

Potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul, in cadrul vizitei va avea loc o intalnire cu reprezentantii ONG-urilor preocupate de coruptie si de respectarea statului de drept.

Astfel, Asociatia Salvati Bucurestiul va prezenta delegatiei o serie de cazuri de nerespectare a deciziilor judecatoresti de catre autoritati publice printre care se numara continuarea lucrarilor la penetratia Ciurel si alocarea banilor de la buget pentru al doilea an consecutive, desi proiectul este suspendat prin hotarare judecatoreasca, continuarea lucrarilor la imobilul din Carol Davila nr. 21, desi autorizatia a expirat, refuzul autoritatilor de a pune in aplicare decizia de demolare a imobilului Cathedral Plaza, precum si refuzul Politiei Locale a Sectorului 3 de a opri lucrarile la biserica din Parcul Emil Garleanu, in ciuda sentintei Tribunalului de suspendare a autorizatiei.

De asemenea, asociatia va reclama reprezentantilor Comisiei Europene si nefunctionarea Parchetului. Potrivit asociatiei, nu exista un termen predictibil de solutionare a plangerilor si lipseste un sistem on-line de urmarire a plangerilor de catre petentilor.

Totodata, asociatia va sesiza delegatia in legatura cu imposibilitatea suspendarii rapide a actelor administrative in urma modificarilor aduse de Noul Cod de Procedura Civila, primul termen fiind fixat, in medie, in trei luni de la depunerea actiunii.

O alta nemultumire a membrilor asociatei care va fi prezentata se refera la competenta exclusiva a judecatoriilor, in urma Noului Cod de Procedura Civila, pe chestiuni importante de drept, de exemplu cuantumul taxei de timbru.

Nefunctionarea institutiilor de control este un alt aspect pe care asociatia il va prezenta oficialilor europeni. Este vorba despre Avocatul Poporului, prefectii si institutiile de control sectoriale (Inspectoratul de Stat in Constructii, agentiile de protectia mediului).

Citeste si: Oprescu: Cathedral Plaza nu va fi demolata pana la sfarsitul anului

Conform asociatiei, unul din punctele importante ale raportului MCV din luna ianuarie a acestui an a fost nerespectarea deciziilor judecatoresti

“Cele de mai sus se leaga de un aspect important al separarii puterilor si al statului de drept, respectarea hotararilor judecatoresti, si se manifesta pe mai multe planuri. Nerespectarea unor hotarari judecatoresti sau cazurile în care hotararile judecatoresti sunt contestate în mod nejustificat de catre administrația publica constituie o atingere adusa naturii obligatorii a hotararilor judecatoresti”, afirma reprezentantii asociatiei.

Sursa foto: ziuanews.ro