ONU acuza ISRAELUL ca sfideaza DELIBERAT dreptul international

Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a acuzat joi Israelul ca sfideaza in mod deliberat dreptul international, in ofensiva sa impotriva miscarii islamiste palestiniene Hamas din Fasia Gaza.

In ultima conferinta de presa sustinuta la Geneva inainte de finalul mandatului de sase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfasurate de armata israeliana in Fasia Gaza impotriva unor locuinte, scoli, spitale si centre ONU.

“Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par sa fie acte de sfidare deliberate la adresa obligatiilor care decurg din dreptul international”, pe care Israelul trebuie sa le respecte, a afirmat Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

CITESTE SI: BOLIVIA a introdus ISRAELUL pe lista sa cu state TERORISTE 

“Este absolut incontestabil ca principiile de proportionalitate si precautie au fost ignorate” de Israel, a declarat Navi Pillay. “Nu putem tolera aceasta impunitate”, a adaugat ea.

De asemenea, fostul judecator sud-african a afirmat ca “cele doua parti comit incalcari grave ale drepturilor omului, care ar putea reprezenta crime la adresa dreptului international umanitar si a drepturilor omului”.

La 23 iulie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat, in urma unei solicitari din partea palestinienilor, o comisie internationala de ancheta asupra incalcarilor care ar fi fost comise in cadrul ofensivei israeliene din Fasia Gaza. Membrii acestei comisii vor fi numiti de presedintele Consiliului, gabonezul Baudelaire Ndong Ella.

In timpul dezbaterilor din Consiliu, saptamana trecuta, Navi Pillay a denuntat deja posibilele crime de razboi comise de Israel in Fasia Gaza, precum si atacurile lansate de Hamas impotriva unor zone civile.

CITESTE SI: VIDEO TERIFIANT. Un cartier din GAZA e demolat de BOMBELE israeliene 

Intre timp, bombardamentele au reinceput joi in Gaza, provocand moartea a cel putin zece persoane si ridicand la aproximativ 1.370 numarul palestinienilor ucisi, majoritatea civili, dintre care peste 245 de copii conform UNICEF, in 24 de zile de conflict, au precizat echipele de interventie locale.

La randul sau, armata israeliana a inregistrat 56 de morti, cel mai sangeros bilant de la razboiul impotriva Hezbollah in Liban, din 2006.

Sursa foto: washington post