ONU afirma ca distrugerea deliberata a vestigiilor de catre SI “constituie o crima de razboi si reprezinta un atac asupra intregii umanitati”.

Intr-un interviu acordat vineri agentiei Associated Press, directoarea generala a agentiei culturale a ONU, Irina Bokova, si-a exprimat furia fata de atacul de joi, care a avut loc la o saptamana dupa o inregistrare video in care puteau fi vazuti militanti ai gruparii Stat Islamic distrugand cu baroasele artefacte de la un muzeu din Mosul, informeaza Mediafax. 

Noi numim asta epurare culturala pentru ca, din pacate, consideram ca accelerarea acestei distrugeri a patrimoniului este un act deliberat de razboi“, a precizat Bokova. Ea a adaugat ca atacul se incadreaza intr-o “viziune ingrozitoare” de persecutare a minoritatilor din regiune, apreciind ca atacurile asupra culturii sunt considerate acum o problema de securitate.

CITESTE SI: GRUPAREA STAT ISLAMIC DISTRUGE RUINELE ORASULUI ANTIC HATRA 

Purtatorul de cuvant al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat atacurile si a afirmat ca distrugerea deliberata a vestigiilor “constituie o crima de razboi si reprezinta un atac asupra intregii umanitati“.

Guvernul irakian a anuntat ca militantii gruparii Stat Islamic au demolat joi situl arheologic al orasului Nimrud, in nordul Irakului, cu ajutorul unor vehicule militare grele.

Bokova a precizat ca oficialii ONU trebuie sa se bazeze pe imagini din satelit pentru a evalua pagubele, pentru ca oamenii nu se pot apropia de sit din cauza securitatii precare. Ea a adaugat ca oficialii au vazut imagini cu statui mari din oras, “puse in camioane” probabil pentru a fi vandute ilegal. Bokova a mai afirmat ca, inaintea atacului, UNESCO se pregatea sa includa Nimrud in lista patrimoniului mondial.

CITESTE SI: STATUL ISLAMIC CONTINUA DISTRUGERILE. MEMBRII GRUPARII AU INTRAT CU BULDOZERELE IN FOSTA CAPITALA ASIRIANA NIMRUD 

Distrugerea orasului antic Nimrud, din nordul Irakului, de catre gruparea Stat Islamic este un act de “epurare culturala” care constituie o crima de razboi, iar unele dintre statuile sitului arheologic au fost luate cu camioane, probabil pentru a fi vandute ilegal, a declarat directoarea UNESCO.

Nimrud a fost a doua capitala a Asiriei, un fost regat care si-a inceput existenta in jurul anului 900 i.H. si a devenit o mare putere regionala. Orasul, care a fost distrus in 612 i.H., se afla pe malul raului Tigru, la sud de al doilea mare oras din Irak, Mosul, cucerit de Statul Islamic in iunie.