ONU, ingrijorata de “revenirea la un RAZBOI total” in Ucraina

ONU

ONU se teme de “revenirea la un razboi total” in estul Ucrainei, a declarat un oficial de rang inalt al Natiunilor Unite, miercuri, inainte de deschiderea reuniunii de urgenta a Consiliului de Securitate.

Secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice, Jens Andres Toyberg-Frandzen, a evocat un al doilea scenariu posibil, si anume “un conflict inghetat ce ar mentine statu-quoul in estul Ucrainei timp de ani sau decenii”.

Al treilea scenariu posibil este “continuarea cu zgomot redus a conflictului (…) timp de mai multe luni, cu lupte sporadice de mica intensitate urmate de perioade in care ostilitatile si pierderile umane cresc”.

Primul si al treilea scenariu “ar fi o catastrofa pentru Ucraina”, a apreciat oficialul ONU.

Citeste si: UCRAINA: Reuniune de URGENTA a Consiliului de Securitate al ONU in legatura cu incursiunile militare ruse

Aceasta reuniune a fost convocata la cererea Statelor Unite pentru a trece in revista acuzatiile cu privire la incursiuni militare ruse in estul Ucrainei, confirmate de NATO si OSCE.

Observatori ai OSCE au informat marti ca 43 de camioane militare fara numere de inmatriculare se indreptau catre centrul orasului Donetk, bastion al fortelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Citeste si: UCRAINA: PREGATIRI DE LUPTA, in urma consolidarii trupelor ruse si fortelor rebele

Cinci dintre aceste camioane tractau echipamente de artilerie si alte cinci lansatoare de rachete multiple, a precizat organizatia intr-un comunicat.

Administratia prooccidentala de la Kiev a acuzat Rusia zilele trecute ca a trimis un nou convoi militar in estul Ucrainei, in contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morti.

Ministerul rus al Apararii a respins miercuri acuzatiile privind prezenta unor convoaie militare ruse in Ucraina, apreciind ca acestea sunt “fara fundament”.