ONU: Negocierile de la Geneva asupra Siriei, SUSPENDATE. Opozitia siriana va reveni doar daca cererile umanitare ii sunt satisfacute. UPDATE

Emisarul ONU, Staffan de Mistura, a declarat, miercuri, ca negocierile de pace de la Geneva asupra Siriei au fost suspendate pana la 25 februarie, transmite AFP.

UPDATE 00:00: Opozitia siriana va reveni la Geneva doar daca cererile legate de problemele umanitare ii sunt satisfacute, a declarat miercuri reprezentantul opozitiei, in timp ce ONU a anuntat amanarea pana pe 25 februarie a discutiilor de pace in acest oras, informeaza AFP, citata de Agerpres.

“Delegatia Inaltului comitet de negocieri (HNC) va pleca de la Geneva maine (joi) si nu va reveni pana cand cererile ei umanitare ii sunt satisfacute si se realizeaza ceva concret pe teren”, a anuntat Riad Hijab intr-o conferinta de presa.

El a reamintit ca HNC a venit la Geneva “cu asigurarea multor tari ca procesul umanitar va incepe”. “Dar s-a intamplat exact invers. Nu s-a intamplat nimic pe frontul umanitar si regimul a deraiat procesul politic”, a acuzat Hijab.

“Regimul incearca sa santajeze pe fata ONU”, a spus el. “Nu vom accepta aceste manevre”, a adaugat el.

Referindu-se la recentele progrese militare ale regimului de la Damasc, sustinut de aviatia rusa, in special in jurul orasului Alep (nord), responsabilul opozitiei le-a minimalizat. “Regimul a obtinut castiguri slabe. El nu controleaza decat 17% din tara. Cel mai mult face Rusia, precum si alte grupuri armate… Nu ne facem griji despre ce s-a intamplat in ultimele zile si ce au castigat, avem incredere in luptatorii nostri pentru libertate”, a adaugat el.

 Stire initiala

„Mai sunt inca lucruri de facut, nu doar de catre noi, ci si de catre toti cei care sunt implicati” in criza siriana, a declarat Staffan de Mistura.

Emisarul ONU a anuntat o „pauza” in negocierile de pace, care nici nu au demarat dupa sosirea delegatiilor regimului de la Damasc si a opozitiei, vineri si sambata trecuta.

„Am fixat deja o data pentru viitoarele discutii, la 25 februarie. Am spus din prima zi ca nu voi sustine discutii doar de dragul discutiilor”, a spus diplomatul ONU.

„Acesta nu este nici sfarsitul, nici esecul negocierilor”, a mai precizat Staffan de Mistura, asigurand ca „cele doua parti doresc sa vada demarand un proces politic”.

Inainte de data prevazuta pentru reluarea negocierilor, o reuniune a grupului international de sprijin pentru Siria este prevazuta sa aiba loc la 11 februarie la Munchen.

Negocierile au ca scop gasirea unei solutii pentru conflictul din Siria, care dureaza de cinci ani de zile.

Procesul a „inceput” vineri, cu sosirea delegatiei regimului de la Damasc, care a avut o intrevedere cu Staffan de Mistura, la Biroul Natiunilor Unite.

Sursa foto: ziare